Bojanić: Pokrenuto 89 tužbi za naplatu iz državnog budžeta

Ministar kapitalnih investicija na Odboru za ekonomiju objasnio štetu koju državi nanosi to što je i dalje nasnazi zakon o ulaganju u bivšu nacionalnu avio-kompaniju koja jesada u stečaju

18878 pregleda 3 komentar(a)
Bojanić govori na Odboru, Foto: Skupština Crne Gore
Bojanić govori na Odboru, Foto: Skupština Crne Gore

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio je danas podatak da je pokrenuto 89 tužbi u pokušaju da se naplati novac iz državnog budžeta, a po osnovu leks specijalisa o ulaganju u Montenegro Airlines (MA).

Ministar je taj podatak saopštio na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju gdje je razmatran predlog zakona o prestanku važenja leks specijalisa MA.

Leks specijalis je donijela bivša Vlada premijera Duška Markovića krajem 2019. godine sa namjerom da bivšu aviokompaniju pomogne sa 155 miliona eura i po osnovu tog zakona je internim odlukama bivše vlasti isplaćeno 43 miliona eura.

Kompanija je sada u stečaju.

Bojanić je kazao da su u junu ove godine dali predlog da se ukine leks specijalis jer se nanosi šteta državnom budžetu, te da je parlament trebalo ranije da raspravlja o ovom predlogu.

Bojanić je saopštio da je deset miliona do sada naplaćeno iz budžeta po osnovu sudskih postupaka,a gdje je kao osnov uziman leks specijalis.

"Ovaj zakon nije u skladu sa Zakonom o kontroli dodjele državne pomoći, imamo 43 miliona štete, proizvodi negativan uticaj na pregovarački proces sa EU i onemogućio je Vladu da donese bilo kakvu pomoć MA, ogolio nemoć i urušio integritet Agencije za zaštitu konkurencije (AZK). Uz to, sva dugovanja sada idu ka sudskim potraživanjima i Privredni sud ide na budžeti naplaćuje se iz njega",istakao je Bojanić.

Ministar je ponovio da nova Vlada nije donijela nikakvu odluku o gašenju MA, već da je kompanija otišla u stečaj zbog odnosa stare Vlade prema MA i katastrofalnim rukovođenjem menadžmenta.

Bojanić je saopštio podatak da država od MA potražuje 100 miliona eura, dok je stečajni upravnik priznao svega 100.000 eura.

"Sada je država dužnik po ovom zakonu što je paradoksalno i 89 tužbi stoji na sudovima da naplate pare iz budžeta", rekao je Bojanić.

Bonus video: