Milatović: Unapređenje legislative u oblasti zapošljavanja će značajno doprinijeti uređenju tržišta rada

On se sastao danas sa direktorom Međunarodne organizacije rada (MOR) za Centralnu i Istočnu Evropu u Budimpešti, Markusom Pilgrimom i tom prilikom kazao da je Crna Gora mala zemlja, sa velikim ljudskim potencijalom

1458 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MEK
Foto: MEK

Ministarstvo ekonomskog razvoja intenzivno sprovodi aktivnosti na unapređenju legislative u oblasti zapošljavanja, koja će značajno doprinijeti uređenju tržišta rada i boljoj zaštiti prava i zdravlja zaposlenih, saopštio je resorni ministar Jakov Milatović.

On je danas na sastanku sa direktorom Međunarodne organizacije rada (MOR) za Centralnu i Istočnu Evropu u Budimpešti, Markusom Pilgrimom, kazao da je posebno važan Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja lica sa invaliditetom, kojim će se adekvatnije urediti ta oblast, i predložiti kvalitetna rješenja u cilju efikasnije inkluzivnosti osoba sa invaliditetom na tržište rada.

Tema sastanka je, kako je saopšteno iz Ministarstva, upoznavanje dva zvaničnika sa radom institucija, razmjena ideja i prioriteta za naredni period i utemeljenje dosadašnje saradnje.

Milatović je poželio da se u narednom periodu nastavi dobra saradnja koja je zabilježena kroz zajednički rad, razmjenu iskustava i ekspertsku pomoć koju je kancelarija MOR-a pružala u prethodnom periodu.

On se osvrnuo na važnost unapređenja mjera aktivne politike zapošljavanja i unapređenja tržišta rada kao značajnog faktora za ukupni ekonomski razvoj.

Milatović je ocijenio da su Vladini prioriteti u tom pravcu digitalizacija Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), rad na Opštem kolektivnom ugovoru zajedno sa ostalim socijalnim partnerima, program Evropa sad kao i kreiranje novih mjera i programa, sa fokusom na zapošljavanje mladih.

„Program za mlade i Evropa sad predstavljeni su našim evropskim partnerima u Briselu gdje smo dobili pozitivne komentare i podršku za njihovu implementaciju, što će doprinijeti da se naš ekonomski model učini znatno inkluzivnijim i konkurentnijim, suzbije siva ekonomija na tržištu rada, bolje uvežu stvarne potrebe tržišta rada sa obrazovanjem i priprema mladih, žena i ostalih ranjivih grupa za izlazak na tržište rada“, naveo je Milatović.

On je kazao da je Crna Gora mala zemlja, sa velikim ljudskim potencijalom.

„Mladi su vitalnost jednog društva i ova Vlada to prepoznaje. U tome je i značaj ovih programa, koji će mlade dodatno motivisati da ostanu u Crnoj Gori. S druge strane, želeći da Crna Gora bude demokratsko, napredno i socijalno-pravedno društvo, Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije 190 o ukidanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada će biti utvrđen na narednoj sjednici Vlade, nakon čega će biti upućen Skupštini na usvajanje“, objasnio je Milatović.

Pilgrim se zahvalio na prijemu i istakao da MOR i Crna Gora tradicionalno imaju dobre odnose i saradnju.

On se saglasio da je važna digitalizacija ZZZ kao centralne institucije na tržištu rada Crne Gore i ocijenio da je potrebno sprovesti aktivnosti na izradi novog Programa dostojanstvenog rada koji će kroz učešće tripartitnih konstituenata razmatrati socijalno ekonomski kontekst u Crnoj Gori, sferu zapošljavanja, socijalne sigurnosti, radnih uslova, zaštite i zdravlja na radu i socijalnog dijaloga, kao i pripremu za implementaciju Garancije za mlade.

Bonus video: