Prijavili Orlandića zbog isplate dividende

Odbor direktora ACG tvrdi da je bivši direktor prenio u državni budžet 9,87 miliona bez odluke Skupštine akcionara

9318 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Odbor direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) podnio je Višem državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivšeg izvršnog direktora kompanije Danila Orlandića i njegove pomoćnice za finansijske poslove Vesne Ječmenice zbog toga što su u državni budžet prošle godine prebacili 9,87 miliona po osnovu dobiti, a mimo odluke Skupštine akcionara ove državne kompanije.

U prijavi Odbor direktora navodi da su Orlandić i Ječmenica zloupotrijebili polažaj u privrednom poslovanju, jer su mimo odluke Skupštine akcionara prebacili novac i time državi pribavili korist.

Odbor direktora navodi da je Orlandić potpisao nalog za prenos novca, dok je Ječmenica taj nalog izvršila elektronskim plaćanjem.

”Iako je Vlada osnivač ACG, njegova imovina je odvojena od imovine osnivača, pa se eventualna dobit može isplaćivati isključivo na osnovu odluke Skupštine akcinonara koja odlučuje da li će dobit biti uplaćena osnivaču ili će ostati privrednom društvu. Pritom je simptomatično da je novac prenijet usred predizborne kampanje prije parlametnarnih izbora 30. avgusta prošle godine i kada su jedan od koalicionih partnera na vlasti bile Socijaldemokrate, čiji je Orlandić funkcioner pa se može pretpostaviti u koje svrhe je taj novac korišćen”, piše u prijavi.

Odbor direktora traži i da se ispita da li je na tu dobit plaćen porez od devet odsto.

Orlandić: Rado ću odgovoriti Tužilaštvu na navode iz prijave

Povodom prijave Orlandić je “Vijestima” kazao da Odbor direktora nastavlja da bilježi rekorde vrijedne za Ginisovu knjigu, koji su započeti davanjem dva otkaza sa mjesta izvršnog direktora u razmaku od osam mjeseci, a nastavlja podnošenjem krivične prijave i to tvrdnjom da uplata novca državnog preduzeća u državni budžet predstavlja krivično djelo.

”Koliko je besmislena prijava govori činjenica da su u krivičnoj prijavi naveli da sam “izvršio u korist budžeta države uplatu novac na ime ostavarene dobiti”.Da nije smješno bilo bi žalosno, a ja ću sa zadovoljstvom odgovoriti Tužilaštvu na sve navode prijave koja je podnijeta”, kazao je Orlandić.

On je novom menadžemtu poručio da je “krajnje vrijeme da se konačno počnu baviti svojim poslom i po prvi put postignu rezultat za koji će sami biti zaslužni, jer su se do sada hvalisali isključivo rezultatima prethodnog menadžmenta”.

Bonus video: