Protest sindikalaca u ponedjeljak ispred Skupštine, jer su poslanici zaboravili na OKU

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković kazao je da Opšti kolektivni ugovor obuhvata najširi spektar radničkih prava, a bez njega desetine hiljada radnika iz sektora koji nemaju granske kolektivne ugovore bi ostali bez većine radničkih prava

14512 pregleda 8 komentar(a)
Keković, Foto: Goran Kapor
Keković, Foto: Goran Kapor

U ponedjeljak će ispred Skupštine Crne Gore, kada započinje nova sjednica, u periodu od 11 do 13 časova biti održan protest kojeg organizuju Savez sindikata i Unija slobodnih sindikata, zbog toga što u dnevnom redu nema njihove inicijative za izmjenu Zakona o radu kojim bi se između ostalog produžilo trajanja Opšteg kolektivnog ugovora koji ističe 31. decembra.

To je najavljeno na današnjoj zajedničkoj konferenciji obje sindikalne centrale, koje su inicijativu poslale Skupštini i svim poslaničkim klubovima još u septembru, a zatim je obnovili prije nekoliko dana ali nisu dobili ni jedan odgovor.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je kazao da Opšti kolektivni ugovor obuhvata najširi spektar radničkih prava, a bez njega desetine hiljada radnika iz sektora koji nemaju granske kolektivne ugovore bi ostali bez većine radničkih prava.

On je naveo da zbog neprihvatanja poslodavaca većina djelatnosti nema granske ugovore, zbog čega jedina prava crpe iz OKU. Kao primjer naveo je da čak ni bankarski sektor nema važeći granski kolektivni ugovor.

Generalni sekretar Saveza sindikata Dušan Zarubica kazao je da, ukoliko se važenje OKU ne produži, već u januaru desetine hiljada radnika neće moći da dobiju naknade mimo osnovne zarade kao što su naknade za prekovremeni rad, dežurstva, pripravnost, dok će izgubiti najveći dio osnovnih radničkih prava.

Zarubica
Zarubicafoto: Goran Kapor

On je podsjetio da se slična situacija desila prošle godine jer se socijalni partneri nisu mogli dogovoriti o zaključenju novog OKU pa su poslanici svih poslaničkih grupa podržali incijativu sindikata i OKU je tada produžen.

"To se i sada može uraditi jer je već u proceduri predlog izmjena Zakona o radu kojim se povećava minimalna zarada, tako da se može lako amandmanski djelovati. Zabrinjava to što od njih nemamo nikakve odgovore a vrijeme ističe", kazao je Zarubica.

On je naveo da je Opšti kolektivni ugovor preciziran još u junu, ali da je na kraju Unija poslodavaca odbila da ga potpiše neubjedljivo obrazlažući to zahtjevima da se neograničava rad nedjeljom, nakon čega je i pored poziva sindikata zamro socijalni dijalog.

Zarubica je pozvao stranke u Skupštini da u ovom slučaju zaborave na političke razlike i da prihavte njihovu incijativu jer od toga zavise životi desetina hiljada radnika.

Zbog epidemioloških mjera protestu će prisustvovati sindikalno rukovodstvo, zbog čega nije bilo zvaničnog poziva članovima sindikata da se pridruže protestu.

Keković je kazao da se u njihov inicijativi nalazi i predlog da se u zakon vrati mogućnost da zaposleni rade do 67 godine starosti a ne do 66, odnosno da se od 1. janura ne primjenljuju izmjene usvojene ljetos mimo socijalnog dijaloga. On je naveo da ovaj predlog izmjena koje je ljetos usvojen znači i da radni odnos prestaje po sili zakona i onima koji imaju 54 godine starosti ako imaju beneficirani staž.

"Mnoge od kolega su imali plan da rade do kraja perioda po tada važećem zakonu, mnogi su uzeli i kredite do tog perioda, a sada su dovedeni u situaciju koja ugrožava njihovu egzistenciju", kazao je Keković.

Bonus video: