Pejović ponudio Elektroprivredi da preuzmu KAP na godinu

Kompanija nudi da EPCG preuzme proizvodnju primarnog aluminijuma bez nadoknade, na rok od 1. januara do 31. decembra naredne godine, da snabdijeva KAP strujom i uzima profit

51245 pregleda 66 komentar(a)
Pejović, Foto: Savo Prelević
Pejović, Foto: Savo Prelević

Vlasnik i izvršni direktor Uniproma Veselin Pejović uputio je Elektroprivredi pisanu ponudu za preuzimanje primarnje proizvodnje aluminijuma u Kombinatu aluminijuma Podgorica na godinu dana, saopšteno je iz Uniproma.

Pejović je ponudio da EPCG preuzme proizvodnju primarnog aluminijuma bez nadoknade, na rok od 1. januara do 31. decembra naredne godine, da snabdijeva KAP strujom i uzima profit.

"Dobro vam je poznat stav Uniproma da po ponuđenoj cijeni električne energije ne može nastaviti sa radom na proizvodnji primarnog aluminijuma. Sve naše stručne analize i procjene cijene koštanja proizvodnje jedne tone, pored inputa struje, i cijena drugih inputa: glinice, koksa, smole, aluminijum hlorida i radne snage ukazuju da bi to bila nerentabilna proizvodnja, generisala gubitak u poslovanju, a samim tim dovela u pitanje mogućnost isplate zarada zaposlenim radnicima."

"Zbog naše dugogodišnje saradnje vjerujemo da ste sa problematikom koja prati ovu industriju prilično dobro upoznati, te da vam ne bi trebalo puno vremena da se stručnim obilaskom uvjerite u stanje opreme, sredstava za rad, osposobljene i stručne radne snage, a radi donošenja konačne odluke. Ostala bi naša obaveza da vam pružimo svu moguću pomoć od strane našeg menadžmenta, ukoliko bi za njom imali potrebu", naveo je Pejović u dopisu predsjedniku Odbora direktora EPCG Milutinu Đukanoviću.

Rekao je da je Uniprom takođe spreman da se obaveže da preuzmu svu proizvedenu količinu aluminijuma po berzanskim-tržišnim cijenama, zbog eventualnih teškoća koje bi EPCG imala u plasmanu.

Izvjesno je, kako je kazao Pejović, da će se u protivnom početi sa planskim gašenjem postrojenja 15. decembra.

"Dakle, da ponovimo, preuzmite proizvodnju primarnog aluminijuma, imate sve tri fabrike sa pripadajućim radionicama, ispravne i u režimu rada, našu spremnost da vam pružimo svaku pomoć, i stručnu i organizacionu odmah po vašem pozivu, bez ikakve finansijske obaveze prema Unipromu i to na rok od godinu dana. Poslije isteka ovog roka imate jedinu obavezu da nam vratite postrojenja (tri fabrike) u stanju u kakvom ste ih preuzeli. Očekujemo, s obzirom da nemate finansijskih obaveza u ovom poslovnom odnosu prema Unipromu, da se izjasnite u što kraćem roku, a najkasnije do 15. decembra ove godine, kada smo prinuđeni da počnemo sa planskim gašenjem postrojenja."

"Podrazumijva se da bi cjelokupni ostvareni prihod pripadao vama koji je za očekivati, s obzirom da imate obezbijeđen najbitniji input u proizvodnji, a to je električna energija", zaključio je Pejović.

Đukanović je sinoć, u gostovanju na Televiziji Crne Gore, kada je advokat i pravni zastupnik Uniproma, Zoran Vukčević, u ime Pejovića ponudio da EPCG na godinu besplatno preuzme KAP, da ga snabdijeva strujom i uzima profit, kazao da je ponudu potrebno poslati u pisanoj formi, kako bi je Odbor direktora razmotrio. Naveo je da će brzo odgovoriti kada ponudu dobiju.

Bonus video: