Karismi i zvanično data Ulcinjska rivijera

Vladini predstavnici preglasali male akcionare, koji su najavili da će tražiti poništenje odluka zbog proceduralnih propusta
143 pregleda 3 komentar(a)
hotel Belvi, Foto: Arhiva Vijesti
hotel Belvi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.11.2017. 17:42h

Skupština akcionara Hotelsko-turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera usvojila je juče Odluku o davanju u dugoročni zakup dijela imovine i objekata tog preduzeća i dala saglasnost na ugovor o zakupu zemljišta, hotela Olimpik i Belvi, na period od 30 godina.

Ugovor o dugoročnom zakupu Vlada i HTP Ulcinjska rivijera su potpisale sa konzorcijumom Karisma 25. septembra, a davanje saglasnosti skupštine akcionara ulcinjskog društva bio je neophodan uslov da bi taj ugovor stupio na snagu.

To je juče bila čista formalnost jer Vlada i njeni fondovi imaju većinu na Skupštini akcionara.

"Vlada je preglasala manjinske akcionare i prihvatila Ugovor o zakupu. Smjer Udruženja malih akcionara će ići u pravcu da se sruši skupština zbog proceduralnih razloga, a konačni cilj nam je da se uvede klauzula u statut Ulcinjske rivijere da je potrebna saglasnost 95 odsto akcionara kompanije da bi se predmet zakupa dao pod zalog ili hipoteku”, izjavio je “Vijestima” Miroslav Jeličić, predsjednik Udruženja akcionara Ulcinjske rivijere i poznati investitor na regionalnim berzama.

Skupština akcionara trajala je juče u Ulcinju skoro dva sata, a manjinski akcionari iz Crne Gore i Hrvatske su otvoreno negodovali zbog spornih odredbi ugovora o zakupu i povlastica koje je država dala zakupcu Karismi, a sve na potencijalnu štetu njihovog akcijskog kapitala.

Predstavnici države i nekoliko državnih fondova posjeduju oko 64 odsto akcija ulcinjskog preduzeća, a jučerašnjem sastanku između ostalih su kao predstavnici državnih vlasnika prisustvovali Damir Davidović i Nada Mihailović.

"Tražimo da zakupodavac ulaže u Ulcinjsku rivijeru svoj novac, a ako već hoće kredite, neka založi vlastitu imovinu. Takođe, tražićemo javnost ugovora i potpunu transparentnost postupka. Nikad nije bila namjera manjinskih vlasnika da isplatom i nesuglasjem dovedemo kompaniju u težak finansijski položaj, pa stoga povlačimo zahtjev za isplatu vlasničkog uloga. To je bila samo metoda pritiska da proces bude javan i transparentan”, zaključio je Jeličić.

Rušenje počelo i prije saglasnosti

Tokom ulaska u kompleks hotela Belvi, gdje se održavala skupština, mali akcionari su juče bili zatečeni prizorom da su uveliko počeli građevinski radovi i rušenjr postojećeg objekta hotela, koje je već počeo zakupac u cilju predstojeće rekonstrukcije.

"Rečeno nam je da imaju građevinsku dozvolu za izvođenje radova, što nam je čudno budući da je tek sada data saglasnost na ugovor o dugoročnom zakupu, koji tek treba da stupi na snagu”, naveo je Jeličić.

Bonus video: