"Privredama Crne Gore i Srbije treba otvoreno tržište i ukidanje barijera..."

"Želimo razgovor o ukupnom poboljšanju poslovnog ambijenta, rješavanje pitanja zapošljavanja i to u oba pravca - građana Crne Gore u Srbiji i građana Srbije u Crnoj Gori", kazao je predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Predrag Mitrović

7299 pregleda 4 komentar(a)
Mitrović i Nenezić, Foto: UPCG
Mitrović i Nenezić, Foto: UPCG

Privredama Crne Gore i Srbije treba otvoreno tržište i ukidanje barijera koje ometaju poslovanje i saradnju privrednika dvije zemlje, zaključeno je na sastanku predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predraga Mitrovića i predsjednika Unije poslodavaca Srbije (UPS) Miloša Nenezića, koji je održan u Beogradu, uz učešće privrednika – članova UPCG i UPS.

Iz UPCG je saopšteno da je sastanak realizovan u okviru dvodnevne radne posjete institucionalno-privredne delegacije Crne Gore UPS-u, organizovane u cilju razmjene informacija i postizanja dogovora UPCG i UPS o modelima daljeg razvoja ekonomske saradnje Crne Gore i Srbije koji je u skladu sa potrebama i očekivanjima privrednika dvije zemlje.

"Evidentni su problemi u odnosima dvije zemlje, ali je isto tako sigurno da ih poslodavci nisu izazvali. Mi kao dvije društveno odgovorne organizacije želimo da probleme rješavamo i ovaj sastanak je početak rada u tom pravcu", izjavio je Mitrović.

On je dodao da je fokus sastanka bio usmjeren na unapređenje saradnje turističke i povezanih industrija koje u obje zemlje karakteriše veliki potencijal, ali i niz barijera na kojima u narednom periodu treba intezivno raditi.

"Želimo razgovor o ukupnom poboljšanju poslovnog ambijenta, rješavanje pitanja zapošljavanja i to u oba pravca - građana Crne Gore u Srbiji i građana Srbije u Crnoj Gori", kazao je Mitrović.

Nenezić je kazao da su oba naša tržišta mala u odnosu na globalne razmjere.

"Neophodno je da naša tržišta ukrupnjujemo i da najprije svi mi kao susjedi sarađujemo. Mi sada vodimo direktne razgovore između dvije privrede, koji treba prije svega da identifikuju probleme, a onda i da pokrenu inicijative za njihovo rješavanje. Naš cilj je otvoreno tržište, jer posao ne poznaje granice", rekao je Nenezić.

Iz UPCG su kazali da je "sastanak UPCG i UPS i predstavnika kompanija dvije zemlje, kojem su prisustvovale Nevenka Ćirović i Nikoleta Lakić, generalna konzulka i vicekonzulka u Generalnom konzulatu Crne Gore u Srbiji, bio prilika za otvorenu diskusiju na kojoj su razmijenjene informacije i iskustva iz prakse, ali i vrlo konkretni predlozi po pitanju unapređenja međusobne saradnje privrednika, ekonomske diplomatije i modela buduće institucionalne podrške od strane UPCG i UPS".

"Privrednici su ukazali i na postojeće biznis barijere, među kojima je posebno akcentovan problem platnog prometa između Crne Gore i Srbije koji se još uvijek obavlja preko trećih banaka. Skup je završen dogovorom o budućim zajedničkim aktivnostima koje će u narednom periodu biti razvijane kroz rad na obezbjeđenju nedostajuće sezonske radne snage i projekte usmjerene na razvoj zdravstvenog, kongresnog i banjskog turizma i zajednički nastup na trećim tržištima", piše u saopštenju UPCG.

Iz te institucije su rekli da je tokom dvodnevne posjete Srbiji, crnogorska delegacija prisustvovala 21. sjednici Skupštine UPS-a u Beogradu, na kojoj Mitroviću uručena plaketa Trayal korporacije za dugogodišnju poslovnu saradnju sa Unijom poslodavaca Crne Gore.

"Na svečanosti upriličenoj tom prilikom, predsjedniku Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić dodijeljena je plaketa UPCG za dugogodišnje prijateljstvo i saradnju. Crnogorsku privrednu delegaciju činili su predstavnici Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Udruženja turističkih agencija Crne Gore i Instituta 'Dr Simo Milošević', kompanija Aerodromi Crne Gore, TO Montegro, Terna Crna Gora, SEE Cao, Budvanska rivijera, Kontiki, kao i Fakulteta za državne i evropske studije", zaključuje se u saopštenju UPCG.

Bonus video: