"Barska plovidba": Prihvaćen ugovor o najmu broda "Bar", novi unajmitelj je danska kompanija

"Zahvaljujući odličnoj situaciji na pomorskom tržištu kada je u pitanju ova vrsta brodova, kao i kvalitetno realizovanim pregovorima, najamnina koja je postignuta za brod "Bar" je rekordna najamnina od kada su brodovi Barske plovidbe izgrađeni, odnosno ona je višestruko veća od dosadašnjih dnevnih iznosa najma"

5267 pregleda 5 komentar(a)
Barska plovidba, Foto: Anto Baković
Barska plovidba, Foto: Anto Baković

Odbor direktora kompanije "Barska plovidba" AD prihvatio je ugovor o vremenskom najmu broda "Bar", saopšteno jeiz "Barske plovidbe".

"Zahvaljujući odličnoj situaciji na pomorskom tržištu kada je u pitanju ova vrsta brodova, kao i kvalitetno realizovanim pregovorima, najamnina koja je postignuta za brod "Bar" je rekordna najamnina od kada su brodovi Barske plovidbe izgrađeni, odnosno ona je višestruko veća od dosadašnjih dnevnih iznosa najma", ističe se u saopštenju koje potpisuje Zoran Tajić, izvršni direktor "Barske polvidbe".

Iz "Barske plovidbe" su rekli da će novi unajmitelj broda "Bar" biti pomorska kompanija "Norden" iz Danske na period od oko godinu dana.

"Primopredaja broda između postojećeg i novog unajmitelja bi trebalo da bude oko 20. decembra 2021. godine, ako sve bude teklo po planu", pipe u saopštenju "Barske plovidbe".

Oni su naveli i da za sada nastavljaju saradnju po pitanju najma broda "Budva" sa kompanijom Sea Pioneer, sa kojom je kako navode, uspostavljen poslovni odnos još 2014. godine, odnosno od momenta kada je završena izgradnja brodova "Bar" i "Budva" u kineskom brodogradilištu Jinling i njihovog stavljanje u komercijalnu eksploataciju.

"Tekući ugovor o vremenskom najmu broda "Budva" ističe krajem januara 2022. godine, kada ćemo razmotriti sve opcije koje se budu nudile na tržištu u tom periodu, a sa ciljem što boljeg komercijalnog upošljenja i ovog našeg broda. Vjerujemo da će prihodi od budućih najamnina, koji će biti oko 2,5 puta veći veći od dosadašnjih, obezbijediti finansijsku održivost "Barske plovidbe" AD i samostalno izmirenje obaveza po osnovu kredita uzetih za kupovinu brodova "Bar" i "Budva", kao i izmirenje ranijih dugova prema državi koja je kao garant izmirivala dugove u ranijem periodu", zaključuje se u saopštenju "Barske plovidbe".

Bonus video: