Rudnik uglja: Petrošenko će u Pljevljima graditi fabriku za proizvodnju peleta

Ugovorom je predviđeno da Rudnik uglja, prema važećim cijenama predviđenim za široku industrijsku potrošnju, idućih pet godina, isporučuje novoosnovanoj fabrici "Energy Industrial Holding" DOO Pljevlja, do čak 150 000 tona godišnje

10933 pregleda 8 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Rudnik uglja Pljevlja
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Rudnik uglja Pljevlja

Ukrajinski biznismen Oleksander Petrošenko izgradiće fabriku za proizvodnju peleta u Pljevljima.

To je potvrđeno iz Rudnika uglja nakon što je izvršni direkor kompanije Milan Lekić sa Petrošenkom potpisao ugovor o prodaji uglja.

“Analizirajući tržište široke industrijske potrošnje, izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić, stupio je u kontakt sa ukrajinskim biznismenom Oleksanderom Petrošenkom, koji je izrazio interesovanje za kupovinu određene količine uglja za potrebe osnivanja fabrike za proizvodnju briketa i peleta na teritoriji Crne Gore. Lekić je, u proteklom periodu, insistirao kod gospodina Petrošenka, da planiranu investiciju preusmjeri u Pljevlja. Nakon što je, od nekoliko ponuđenih opcija, odabrana odgovarajuća lokacija i prostor za osnivanje fabrike - koji je u vlasištvu kompanije Castello Montenegro AD Pljevlja, na obostrano zadovoljstvo odlučeno da je da se krene u realizaciju ove značajne investicije”, navodi se u saopštenju Rudnika uglja.

Petrošenko, kako se dodaje u saopštenju već duži niz godina živi i radi u Crnoj Gori.

“Riječ je o našem kolegi, rudarskom inženjeru, čovjeku koji uspješno posluje u Češkoj, Engleskoj i koji je slične industrijske pogone imao u Ukrajini. On je izrazio interesovanje da izvrši transfer tehnologije iz Ukrajine i da napravi konkurentan proizvod - pelet i briket od uglja. To je potpuno nov proizvod na našim prostorima koji se dobija od smješe uglja i specijalnih materijala, proizvod koji je ekološki prihvatljiv i koji će biti konkurentan, a zahvaljujući čemu je Rudnik uglja dobio veoma značajnog kupca", poručio je Lekić.

Ugovorom je predviđeno da Rudnik uglja, prema važećim cijenama predviđenim za široku industrijsku potrošnju, idućih pet godina, isporučuje novoosnovanoj fabrici "Energy Industrial Holding" DOO Pljevlja, do čak 150 000 tona godišnje.

"To je oko 10 odsto isporuke Termoelektrani Pljevlja na godišnjem nivou. Riječ je o investiciji vrijednoj oko milion eura, investiciji koja podrazumijeva nova radna mjesta za naše sugrađane, investiciji za koju sam se lično borio, jer sam u potpunosti svjestan šta za našu opštinu predstavljaju nova radna mjesta i novi industrijski pogoni", istakao je Lekić.

Petrošenko će se sastati i sa predstavnicima Opštine Pljevlja, gdje će ih podrobnije upoznati sa ovom investicijom i zatražiti eventualne olakšice koje su, kako su istakli iz ove kompanije, u zakonskoj nadležnosti lokalne samouprave.

"Nadam se da će i rukovodstvo Opštine Pljevlja imati razumijevanja za ovu investiciju i da će, u skladu sa svojim mogućnostima, izaći u susret, jer je riječ o projektu od kojeg će, opet ću ponoviti, imati koristi svi građani Pljevalja", zaključio je izvršni direktor Rudnika uglja AD Pljevlja Milan Lekić.

Bonus video: