Petrošenko gradi fabriku peleta

Iz Rudnika uglja najavili da će ukrajinski biznismen izgraditi fabriku u Pljevljima

3426 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Rudnik uglja
Foto: Rudnik uglja

Ukrajinski biznismen Oleksander Petrošenko izgradiće fabriku za proizvodnju peleta u Pljevljima, potvrđeno je iz Rudnika uglja Pljevlja (RUP) nakon što je izvršni direktor kompanije Milan Lekić sa Petrošenkom potpisao ugovor o prodaji uglja.

Iz RUP-a je saopšteno da je analizirajući tržište široke industrijske potrošnje Lekić je stupio je u kontakt sa Petrošenkom, koji je izrazio interesovanje za kupovinu određene količine uglja za potrebe osnivanja fabrike za proizvodnju briketa i peleta na teritoriji Crne Gore, kao i da je Lekić je insistirao kod Petrošenka da tu investiciju preusmjeri u Pljevlja.

”Nakon što je od nekoliko ponuđenih opcija odabrana odgovarajuća lokacija i prostor za osnivanje fabrike, koji je u vlasništvu kompanije Castello Montenegro, odlučeno je da se krene u realizaciju ove značajne investicije”, saopšteno je iz RUP-a.

Ugovorom je predviđeno da Rudnik uglja, prema važećim cijenama predviđenim za široku industrijsku potrošnju, idućih pet godina, isporučuje novoosnovanoj fabrici “Energy Industrial Holding” iz Pljevlja, do čak 150 000 tona godišnje.

”To je oko 10 odsto isporuke Termoelektrani Pljevlja na godišnjem nivou. Riječ je o investiciji vrijednoj oko milion eura, investiciji koja podrazumijeva nova radna mjesta za naše sugrađane, investiciji za koju sam se lično borio, jer sam u potpunosti svjestan šta za našu opštinu predstavljaju nova radna mjesta i novi industrijski pogoni”, istakao je Lekić.

Petrošenko će se sastati i sa predstavnicima Opštine Pljevlja, gdje će ih podrobnije upoznati sa ovom investicijom i zatražiti eventualne olakšice koje su, kako su istakli iz ove kompanije, u zakonskoj nadležnosti opštine

”Nadam se da će i rukovodstvo Opštine Pljevlja imati razumijevanja za ovu investiciju i da će, u skladu sa svojim mogućnostima izaći u susret jer je riječ o projektu od kojeg će, imati koristi svi građani Pljevalja”, zaključio je Lekić.

Bonus video: