Ugostitelji Budve: Ukidanje niže stope PDV bi ugostiteljstvo vratilo u mutne vode, a državi smanjilo prihode

"Smatramo da je niža stopa PDV u ugostiteljstvu i proširenje poreske baze, što kroz sistem elektronske fiskalizacije, što primjenom prostih matematičkih operacija cijeneći isplativost/neisplativost izigravanja obaveze izdavanja fiskalnih računa za svaku izvršenu uslugu sa obračunatim PDV-om od 7% - dovelo je do toga, kolokvijalnim rječnikom rečeno, da se sve kuca, bez izuzetka"

5779 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladino udruženje ugostitelja Budve poručilo je da je niža stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) značila da se sve kucalo bez izuzetka, te da ukoliko se ukine, vratilo bi ugostiteljstvo u mutne vode, a državi smanjilo prihode.

"Smatramo da je niža stopa PDV u ugostiteljstvu i proširenje poreske baze, što kroz sistem elektronske fiskalizacije, što primjenom prostih matematičkih operacija cijeneći isplativost/neisplativost izigravanja obaveze izdavanja fiskalnih računa za svaku izvršenu uslugu sa obračunatim PDV-om od 7% - dovelo je do toga, kolokvijalnim rječnikom rečeno, da se sve kuca, bez izuzetka. Veliki dio nelojalne konkurencije uvučen je u legalne tokove, čime je stvorena pretpostavka za fer tržišnu utakmicu, a nije izostao ni ozbiljni, pozitivni ekonomski uticaj na sve djelatnosti povezane s ugostiteljstvom. Svrsishodnosti produžetka snižene stope PDV na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga, bez obzira na registraciju objekta, je multiplikativna i neupitna, što je pokazala i godina za nama", ističu u Udruženju.

To je dovelo i do toga , kako ističu, da je u avgustu PDV dostigao najveći nivo do sada naplaćen u jednom mjesecu preko 80 miliona, tačnije 82,2 miliona eura.

"Opštepoznatim i godinama razrađivanim disciplinama poreske evazije nazirao se konačno kraj sa primjenom snižene stope PDV-a u ugostiteljstvu, međutim, izostanak razumjevanja države za nastavkom primjene snižene stope na usluge u ugostiteljstvu vratiće nas u stare, mutne vode, dok će prihod državi biti zanemarljivo veći, ili čak, i neće. Neodložnost i hitnost donošenja odluke su prepoznala i većina poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore pa su, na naše zvanične dopise i molbe, uvrstili Amandman o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost na skupštinski dnevni red", ističu u Udruženju.

Oni su kazali da pozdravljaju "ovaj vid odgovornosti koju su pokazali skoro svi politički subjekti".

"Očekujemo i snažno apelujemo da usvoje predložene izmjene Zakona. S obzirom na ogromne gubitke koje je pretrpjela ugostiteljska djelatnost, i na činjenicu da smo još uvijek u pandemiji – nema mjesta čekanju već je neophodno hitno reagovati i omogućiti nam održivo poslovanje ovom vitalnom mjerom, ali i stvoriti pretpostavke kako se ne bi ugrozila konkurentnost Crne Gore na globalnom turističkom tržištu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: