Predlog MKI: KAP da smanji proizvodnju uz minimum struje, EPCG da isplati neuposleni kadar

"Ovakvim modelom, EPCG bi se sačuvala od velikih gubitaka zbog razlike između tržišne i tražene cijene električne energije za KAP. a aluminijska industrija bi bila sačuvana do povoljnijih uslova na tržištu električne energije", navodi se u saopštenju

40713 pregleda 25 komentar(a)
Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, Foto: Boris Pejović
Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo kapitalnih investicija predložilo je model za rješavanje sudbine Kombinata aluminijuma Podgorica i problema u aluminijskoj industriji.

Kazali su da, bez obzira što prioritetnim smatraju profitabilno poslovanje državnih preduzeća u svom resoru, pa samim tim i Elektroprivrede, takođe prepoznaje i značaj očuvanja aluminijske industrije za ukupnu ekonomiju Crne Gore.

Predloži su da KAP u narednih šest mjeseci svede proizvodnju na najmanju moguću mjeru dovoljnu za očuvanje opreme i proizvodnih kapaciteta.

U tom periodu EPCG bi isporučivala minimum električne energije potrebne za taj proces i bila bi spremna da prihvati troškove neuposlenog kadra, o čemu bi se napravio poseban sporazum, saopštili su iz MKI.

EPCG bi, kako navode, imala pravo da vrši nadzor nad minimumom proizvodnog procesa kroz odgovarajuće radno tijelo.

Tokom tog perioda, EPCG i Uniprom KAP bi razmotrili uslove dalje saradnje, predlažu iz MKI.

"Ovakvim modelom, EPCG bi se sačuvala od velikih gubitaka zbog razlike između tržišne (300 EUR/MWh) i tražene cijene električne energije za KAP (45 EUR/MWh) a aluminijska industrija bi bila sačuvana do povoljnijih uslova na tržištu električne energije. Dodatni motiv za ovakvu ponudu je očuvanje stručnog kadra odnosno radnih mjesta trenutno zaposlenih u aluminijumskoj industriji", zaključuju iz MKI.

Bonus video: