Vlada podržala KAP, ali da manje troši

Zaključak Vlade biće već danas poslat Unipromu koji na njega treba da da saglasnost

28701 pregleda 15 komentar(a)
Posljednja prilika da se spase fabrika: KAP, Foto: Luka Zekovic
Posljednja prilika da se spase fabrika: KAP, Foto: Luka Zekovic

Vlada je sinoć na sjednici usvojila plan Ministarstva kapitalnih investicija o spasavanju rada Kombinata aluminijuma tako što bi on smanjio proizvodnju i potrošnju struje, kako bi ga Elektroprivreda mogla snabdijevati iz domaćih izvora po 45 eura za megavat (MWh).

EPCG bi količinu struje koja se uštedi na ovaj način mogao izvoziti i time ostvariti profit.

Ovaj zaključak Vlade biće već danas poslat Unipromu koji na njega treba da da saglasnost, kao vlasnik KAP-a.

Prema ranijoj najavi, smanjenje proizvodnje a time i potrošnje struje, iznosilo bi oko 30 odsto.

Ovakav način rada trajao bi šest mjeseci, a u tom periodu bi bile analizirane sve druge opcije, kao i praćenja cijena struje na međunarodnom tržištu.

”U tom periodu EPCG bi isporučivala minimum električne energije potrebne za taj proces i bila bi spremna da prihvati troškove neupošljenog kadra, o čemu bi se napravio poseban sporazum. EPCG bi imala pravo da vrši nadzor nad minimumom proizvodnog procesa kroz odgovarajuće radno tijelo. Ovakvim modelom, EPCG bi se sačuvala od velikih gubitaka zbog razlike između tržišne (300 EUR/MWh) i tražene cijene električne energije za KAP (45 EUR/MWh) a aluminijumska industrija bi bila sačuvana do povoljnijih uslova na tržištu električne energije. Dodatni motiv za ovakvu ponudu je očuvanje stručnog kadra, odnosno radnih mjesta trenutno zaposlenih u aluminijumskoj industriji”, navedeno je u preporuci MKI.

Na sjednici Vlade je, kako je saopšteno, zaključeno da bi vlasnik trebalo da obezbijedi plaćeno odsustvo svim radnicima koji ne budu uključeni u proces proizvodnje.

Vlada je zaključkom pozvala nadležne i da provjere način kupovine imovine KAP-a.

Ugovor o isporici struje KAP-u ističe 31. decembra, a Uniprom je prije dva dana dao nalog radnicima da gase ćelije što su oni odbili.

Zbog smanjenja proizvodnje pojavio bi se višak od oko 150 radnika, ali otpriike tačno toliko bi moglo redovno otići u penziju ukoliko bi se uplatio višegodišnji dug za beneficirani radni staž, koji nije regulisan još iz perioda prije uvođenja stečaja.

EPCG još nije dobio odgovor za dodatne radove na TE

Elektroprivreda još nije dobila odgovor da li za dodatne radove na rekonstrukciji Termoelektrane mora da raspiše novu javnu nabavku ili taj posao uz dodatno plaćanje od 14,9 miliona eura može ugovoriti sa ranije izabranim izvođačem u kome su kineski DEC i podgoričke firme “Bemax”, “BB Solar” i “Permonte”.

”EPCG se obratio Direktoratu za politiku javnih nabavki dana 29.10.2021. godine za davanje mišljenja za sprovođenje pregovaračkog postupka bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje. EPCG, bez obzira na čekanje odgovora od nadležne institucije, aktivno se bavi pripremom sve potrebne dokumentacije za objavu javnog poziva za poslove na adaptaciji kotla. Takođe, bez obzira na konačni odgovor, u skladu sa odlukom Odbora direktora, EPCG će biti spreman da sprovede odgovarajući postupak u skladu sa donesenim mišljenjem nadležnih”, navedeno je u informaciji o aktivnostima na realizaciji projekta termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, koju je Vlada sinoć usvojila.

Bivša uprava EPCG je izabrala ovaj konzorcijum da završi rekonstrukciju za 45 miliona eura, ali je naknadno konstatovano da opisom poslova nije obuhvaćeno sve što je potrebno.

Bonus video: