Hotel „Budva” bez upotrebne dozvole

”Uniprom hotelima” ponovo odbijen zahtjev za rekonstruisani i dograđeni hotel na gradskom šetalištu

9746 pregleda 13 komentar(a)
Sa svečanog otvaranja hotela “Budva”, Foto: Vuk Lajović
Sa svečanog otvaranja hotela “Budva”, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma odbilo je zahtjev kompanije “Uniprom hoteli”, biznismena Veselina Pejovića da izdaju upotrebnu dozvolu za rekonstruisani i dograđeni hotel “Budva”, na gradskom šetalištu, stotinak metara od Staroga grada.

Na sajtu resora kojim rukovodi ministar Ratko Mitrović objavljeno je da je zahtjev koji je početkom novembra predao Pejović odbijen.

Mitrovićev resor je ostavio je rok “Uniprom hotelima” da dostave dokumentaciju koja je nedostajala.

”Kako zahtjev sadrži formalne nedostatke koji sprečavaju postupanje, to je potrebno da dostavite izjavu izvođača radova da je objekat urađen u skladu sa građevinskom dozvolom i revidovanim glavnim projektom, izjavu nadzornog inženjera, kao i vodećeg projektanta da je objekat izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom i revidovanim projektom, te elaborat originalnih terenskih podataka izvedenog stanja ovjeren od strane licencirane geodetske organizacije”, piše u odgovoru Mitrovićevog resora na zahtjev.

Pejovićevu kompaniju odbila je i Vlada Duška Markovića, tačno prije godinu Ministarstvo održivog razvoja i turizma kojim je tada rukovodio premijer zbog istih nedostataka odbilo je zahtjev Uniprom hoteli.

Ovim praktično ni poslije sedam godina od kada je svečano otvoren, hotel “Budva” nema upotrebnu dozvolu.

Na svečanom otvaranju, Pejović, inače vlasnik Kombinata aluminijuma, je saopštio da je u rekonstrukciju i dogradnju hotela uloženo 20 miliona eura.

Hotel se sastoji od tri cjeline. Centralni dio objekta je spratnosti P+4 (prizemlje i četiri sprata), zapadni aneks je spratnosti P+2 i istočni aneks je spratnosti P+2.

Međutim, rekonstrukcija hotela nije tada završena, već je Pejovićeva kompanija izvršila i dogradnju zapadnog krila prije nekoliko godina.

Od tada “Uniprom hoteli” bezuspješno pokušavaju da od budvanskog glavnog arhitekte dobiju zeleno svjetlo za idejno rješenje rekonstrukcije zapadnog krila hotela, kojim je predviđeno da se natkrije i izgradi kosi krov na otvorenom bazenu.

Postupak je pred glavnim arhitektom prekinut krajem avgusta prošle godine, nakon što je hotelska firma sama odustala od zahtjeva, pošto je upućena da ponovo mora izvaditi urbanističko-tehničke uslove.

Prethodno je, u februaru prošle godine, tadašnje Ministarstvo održivog razvoja odbilo žalbu “Uniprom hotela”, koji su osporili rješenje glavnog budvanskog arhitkte koji je odbio da aminuje idejno rješenje.

Upravo je rekonstrukcija zapadnog krila bila oštro kritikovana od bivše opštinske vlasti, rukovodioca iz redova Demokrata i Crnogorske, koji su pozivali tadašnjeg ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da poruši divlje izgrađeni dio hotela i time pokaže da ne postoji selektivnost kod građevinske inspekcije.

Bonus video: