Rudnik uglja spreman da odgovori na sve zahtjeve novog projekta

Iz Rudnika uglja je saopšteno da je riječ je o "LC3 cementu" takozvanom "Zelenom cementu", koji ima za 40 odsto nižu emisiju CO2 u odnosu na standardni Portland cemenat, što ga čini daleko prihvatljivijom varijantom sa aspekta poštovanja projektovanih ekoloških standarda

4003 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Rudnik uglja
Foto: Rudnik uglja

U prostorijama “Instituta za rudarstvo Bor” u Beogradu je juče održana prezentacija projekta nove fabrike cementa sa niskim faktorom klinkera, koja bi se gradila u Pljevljima.

Projekat je zasnovan na valorizaciji raspoloživih mineralnih resursa u vlasništvu Rudnika uglja i opštine Plevlja: cementnog laporca, gline, krečnjaka i gipsa iz budućeg postrojenja za odsumporavanje Termoelektrane Pljevlja.

Iz Rudnika uglja je saopšteno da je riječ je o "LC3 cementu" takozvanom "Zelenom cementu", koji ima za 40 odsto nižu emisiju CO2 u odnosu na standardni Portland cemenat, što ga čini daleko prihvatljivijom varijantom sa aspekta poštovanja projektovanih ekoloških standarda.

Takođe, riječ je o proizvodu za čiju je proizvodnju se troši 20 odsto manje energije.

Prezentaciji u Beogradu prisustvovao je izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić i direktor Sektora za razvoj i investicije Jagoš Gomilanović.

“Za razliku od prve predmetne prezentacije koja je održana početkom novembra u prostorijama Rudnika uglja, ovoga puta prisustvovao i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić. državni sekretar za rudarstvo i energetiku Marko Perunović, kao i direktor direktorata za drumski saobraćaj Lazar Miljanić”, saopšteno je iz Rudnika uglja.

Lekić je, kako se navodi u saopštenju kazao da je Rudnik uglja apsolutno spreman da odgovori na sve zahtjeve koji se budu ispostavili pred kompaniju. Iskazao je zadovoljstvo što je Vlada Crne Gore za Rudnik uglja opredijelila ključnu poziciju u realizaciji ove kapitalne investicije za dalji razvoj pljevaljske opštine.

"Кoristim ovu priliku da se zahvalim gospodi Milu Bugarinu, Aci Jovanoviću i Nikoli Staniću, kao i cijelom Institutu za rudarstvo i metalurgiju Bor, na veoma značajnoj prezentaciji i konkretnim rješenjima koja su iznijeli. Takođe, želim da istaknem da je sledeći korak koji se planira u ovom projektu laboratorijsko ispitivanje i laboratorijsko i pilot testiranje mineralnih sirovina kod partnera u Njamačkoj. Rezultati ovog testiranja će biti ulazni podaci za izradu idejnih i glavnih projekata planirane fabrike za proizvodnju cementa", poručio je Lekić.

Lekić je podsjetio da je LC3 cemenat, sadrži 50 odsto laporca, 30 odsto gline, 15 odsto krečnjaka i 5 odsto gipsa, pokazao kao odlično rješenje sa aspekta poštovanja ekoloških standarda, što je, kako je ukazao, jedno od najbitnijih faktora u realizaciji ovog projekta.

"Raduje me što će buduća cementara obezbijediti nova radna mjesta, ali i što će napraviti veliki doprinos ka sanaciji zabrinjavajuće ekološke situacije u našem gradu", zaključio je Lekić.

Bonus video: