Sindikat NPCG: Smjena Kljajević izvršena uz paušalne i neprovjerene podatke, maćehinski odnos države prema preduzeću

"Kao zaposleni u Javnom preduzeću koje upravlja najvrednijom teritorijom Crne Gore, ukazujemo da paušalne ocjene o stanju u ovom Javnom preduzeću iznijete u javnosti povodom razrješenja direktorice Jelene Kljajević, ne doprinose stabilnosti rada preduzeća, a samim tim i sigurnosti egzistencije zaposlenih i njihovih porodica"

9165 pregleda 12 komentar(a)
Kljajević, Foto: Dnpcg.me
Kljajević, Foto: Dnpcg.me

Sindikat Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) saopštio je danas da je smjena direktorice NPCG Jelene Kljajević izvršena uz paušalne i neprovjerene podatke, te da država prema tom preduzeću ima kako su kazači "maćehinski odnos".

Vlada Crne Gore je 17. decembra donijela odluku o razrješenju Kljajević.

Povezani članci

17. Decembar 2021.

Vlada razriješila direktoricu Nacionalnih parkova

"Kao zaposleni u Javnom preduzeću koje upravlja najvrednijom teritorijom Crne Gore, ukazujemo da paušalne ocjene o stanju u ovom Javnom preduzeću iznijete u javnosti povodom razrješenja direktorice Jelene Kljajević, ne doprinose stabilnosti rada preduzeća, a samim tim i sigurnosti egzistencije zaposlenih i njihovih porodica. Ovakve ocjene bez bilo koje provjere ili revizije od strane bilo koje institucije, smatramo u najmanju ruku tendencioznim sa namjerom nanošenja štete i ugleda kako Javnom preduzeću, tako i svih zaposlenih radnika koji sa najmanjim ličnim primanjima u javnom sektoru stručno i odgovorno obavljaju svoje zadatke. Kako su primanja zaposlenih najniža u javnom sektoru, želimo ukazati na maćehinski odnos koji država ima prema ovom Javnom preduzeću, u kojem već duži niz godina zaposleni jedva preživljavaju, dok se smjene rukovodstva vrše uz paušalne i neprovjerene podatke, kao što je slučaj i sa smjenom odlazeće direktorice", ističe se u saopštenju Sindikata NPCG.

Oni su dodali da kako bi ovo preduzeće nastavilo kontinuitet razvoja i zaposleni realizovali aktivnosti predviđene, zahtjevaju od čelnih ljudi u ovoj firmi, prije svih, novog direktora Javnog preduzeća i predsjednika Upravnog odbora sljedeće:

"Da preduzemu aktivnosti kako bi se finansijska sredstva predviđena budžetom za 2021. godinu prebacila sa Ministarstva na račun Javnog preduzeća da ne bi došlo do blokade računa;

Da se u što hitnijem roku usvoji novi Kolektivni ugovor, kako bi se ispunile zakonske obaveze usaglašavanja sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, što nije realizovano od 2016.godine i time poboljšaju socijalne prilike u Preduzeću koje ima ubjedljivo najniže zarade u javnom sektoru, gdje prosječna zarada iznosi oko 350,00 eura.

Da sa vašim predstojećim aktivnostima ne dovodite u pitanje radni angažman bilo kojeg zaposlenog u preduzeću, već svoje stručne i profesionalne kapacitete usmjerite na poboljšanje uslova rada i povećanje zarada zaposlenih;

Da se posvetite zakonskim obavezama izrade Planova i Programa upravljanja nacionalnim parkovima, poboljšanju standarda radnika, rješavanju svakodnevnih problema u preduzeću i unapređenju rada, na dobrobit svih građana Crne Gore", piše u saopštenju Sindikata NPCG.

Iz te sindikalne organizacije su rekli da kao i u prethodnom periodu ostaju otvoreni za svaki dijalog, koji će kako su dodali doprinijeti unapređenju, razvoju preduzeća, kao i poboljšanju socijalnog stausa radnika.

"Takođe smo spremni i odlučni svoja prava štititi na svaki zakonom dozvoljen način sindikalnog djelovanja", zaključuje se u saopštenju Sindikata NPCG.

Bonus video: