organizovali događaj povodom predstavljanja projekata

Milatović: Naša vizija je jasna - bolji životni standard građana kroz intenziviranje puta ka članstvu u EU

"Građanima, mladim ljudima i svakom djetetu koje raste ovdje želimo da stvorimo uslove za budući život u Crnoj Gori u kojoj se živi od rada i znanja - u kojoj su građani na prvom mjestu", rekao je Milatović

5739 pregleda 15 komentar(a)
Milatović, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Milatović, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Naša vizija je jasna - bolji životni standard svih crnogorskih građana kroz intenziviranje našeg puta ka članstvu u Evropskoj unji (EU), kroz program Evropa sad i Crna Gora odmah, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) je saopšteno da su uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, organozovali događaj povodom "predstavljanja uspješnih EU i ostalih projekata Ministarstva tokom kojeg su se građani, predstavnici kompanija i NVO sektora, ali i cjelokupna javnost mogli upoznati sa rezultatima Ministarstva u prethodnih godinu dana".

Događaj su otvorili Milatović i ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, koja se obratila video porukom.

"Naša vizija je jasna - bolji životni standard svih crnogorskih građana kroz intenziviranje našeg puta ka članstvu u Evropskoj unji, kroz program Evropa sad! i Crna Gora odmah! Građanima, mladim ljudima i svakom djetetu koje raste ovdje želimo da stvorimo uslove za budući život u Crnoj Gori u kojoj se živi od rada i znanja - u kojoj su građani na prvom mjestu", istakao je Milatović tokom izlaganja.

Iz MER su kazali da su "posjetioci bili u prilici da se upoznaju sa projektima koje implementira MER u okviru 18 miliona vrijednog Programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike".

"Tokom događaja, građani su imali prilike da u direktnoj komunikaciji sa ministrom čuju koje su to najvažnije aktivnosti sprovedene u okviru Ministarstva ekonomskog razvoja, ali i da dobiju odgovore na pitanja koja se odnose na programsku reform “Evropa Sad!”, i planove Ministarstva za narednu godinu", piše u saopštenju MER.

Milatović je kazao da ovaj događaj predstavlja sjajnu priliku da građani vide značaj podrške koju Crna Gora dobija od EU i benefite sredstava koja su nam na raspolaganju tokom cijelog pretpristupnog procesa.

"Naši planovi i dosadašnji rad su usko povezani sa pretpristupnim procesom, koji karakteriše kontinuirana finansijska podrška našeg najvećeg donatora – Evropske unije. U tom kontekstu, posebno bih istakao uspješno sprovođenje Programa grantova za samozapošljavanje, koji je dodjeljen ZZZCG kao prvi direktni grant , ukupne vrijednosti 3,5 miliona eura. Ovaj projekat predstavlja odličan primjer sprovođenja aktivnih mjera za zapošljavanje i jasno ukazuje na to da je kontinuitet u sprovođenju podsticajnih mjera jedan od najvažnijih preduslova za motivisanje nezaposlenih lica za pokretanje sopstvenog biznisa", rekao je Milatović.

On je kako se dodaje u saopštenju MER apostrofirao ulogu i napore Crne Gore koji su usmjereni u dva pravca i to: kreiranje efikasnog institucionalnog okvira i odgovarajućeg programskog okvira što je rezultiralo objavljivanjem Konkursa za sufinansiranje inovacione djelatnosti u 2021. godini i po prvi put Konkursa za sufinansiranje rane faze razvoja start up-ova.

"Posebno mi je zadovoljstvo da uručim akte o prihvatanju za sufinansiranje prvih 11 projekata start up-ova koje smo odobrili po ovom konkursu, a čija je ukupna vrijednost preko 200.000 eura", kazao je ministar.

Iz MER su kazali da je Milatović rekao da je ove godine uspostavljen Fond za inovacije, da su ugovorena tri predakceleracijska programa u iznosu od 150.000 eura, kao i program ICT klastera Korteks čija je ukupna vrijednost više od milion eura, a koji Ministarstvo sufinansira u iznosu od 50% vrijednosti projekta.

U saopštenju se navodi da je Popa zahvalila MER na organizaciji ovog, kako kaže, važnog događaja.

"Evropska unija je najveći partner i donator Crne Gore kada je u pitanju ekonomski razvoj i oporavak od pandemije kovida-19. Danas se u to možete i sami uvjeriti. Donacijama podržavamo preduzeća i preduzetnike. Ulažemo u velike razvojne projekte koji su dio Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan”, istakla je ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

„Samo kroz Zajednički program EU i Crne Gore za obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu zaštitu dodijelili smo u posljednje tri godine preko 400 grantova startapovima i preduzetnicima, s posebnim fokusom na žene preduzetnice. Podržali smo vlasnike preduzeća da zadrže radna mjesta ili da otvore nova, posebno na sjeveru zemlje. Podržali smo osobe s invaliditetom, starije osobe, naučnike i inovatore, škole i đake, obezbjeđujući grantove, opremu ili prilike za umrežavanje. Jako mi je drago što su mnogi od ovih korisnika danas ovdje", rekla je Popa.

Iz MER su naveli da je Popa "ukazala na činjenicu da će nova sredstva iz EU biti dostupna 2022. godine, s posebnim fokusom na jačanje crnogorske privrede i pomoći privatnom sektoru da poboljša svoju konkurentnost".

"Malim i srednjim preduzećima će biti dodijeljeni grantovi u vrijednosti od 900.000 eura, za podršku implementacije crnogorske Strategije pametne specijalizacije dok će za grantove za preduzetnice biti izdvojeno 250.000 eura. Svoje izlaganje zaključila je najavom, da će se kroz ambiciozni Ekonomski i investicioni plan (EIP) Evropske unije za Zapadni Balkan, ulagati i u velike projekte na nacionalnom nivou, u ključnim oblastima kao što su saobraćaj, energetika, zelena tranzicija i digitalna transformacija", piše u saopštenju MER.

Iz tog Vladinog resora su rekli da je ovaj događaj "izazvao veliko interesovanje, pa su projektne štandove i štandove kompanija obišli brojni posjetioci, među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora, zajednice opština u Crnoj Gori, državne uprave i lokalne samouprave, NVO sektora, međunarodnih organizacija i brojni drugi".