CEDIS: Pribilović pokušala da obmane javnost iznoseći nesitine, najveći problem je visoka cijena struje na berzi

"Niko u CEDIS-u nije mogao uticati na cijenu električne energije na berzi, zbog koje smo imali toliko veće troškove od odobrenih od strane RAE, niti izbjeći štetan uticaj koji poremećaji na tržištu električne energije imaju na našu kompaniju"

9826 pregleda 9 komentar(a)
CEDIS, Foto: CEDIS
CEDIS, Foto: CEDIS

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) saopštio je večeras da je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore, Suzana Pribilović današnjom izjavom pokušala obmanuti javnost iznoseći nesitine.

Pribilović je ranije danas kazala da je "CEDIS primjer izbornog plijena, iskorišćen za megalomanske prohtjeve i partitokratiju uhljebljenih činovnika".

"S toga smo u obavezi, prevashodno prema građanima i našim korisnicima da iznesemo stvarne razloge koji su doveli do negativnog poslovanja CEDIS-a i tako demantujemo poslanicu Pribilović. Najveći problem, sa kojim se trenutno suočavaju svi energetski sistemi u Evropi je visoka cijena električne energije na Evropskoj energetskoj berzi. Ovaj problem nije zaobišao ni Crnu Goru i upravo je to glavni razlog koji je uticao na poslovne rezultate CEDIS-a", istče se u saopštenju.

Oni su dodali da "vrtoglavi skok cijena električne energije na berzi, koja je sa oko 50 eur/MWh u januaru, danas dostigla cijenu od 322 eura/MWh, uz dalju tendenciju rasta, je razlog zbog kojeg je CEDIS imao troškove veće od odobrenih od strane Regulatorne agencije za energetiku (RAE) za nabavku električne energije za pokrivanje gubitaka u distributivnom sistemu, a koji padaju na teret Kompanije".

"Da su posalnicu Pribilović interesovali stvarni razlozi zbog kojih je došlo do neplaniranog povećanja troškova i da se ovim pitanjem bavila sa profesionalnim pristupom, a ne političkim i manipulativnim došla bi do podataka da je RAE prilikom utrvđivanja regulatorno dozvoljenog prihoda za period 2020 -2022. godina odobrila CEDIS-u iznos od 11.629.964 eura po osnovu troškova za pokrivanje gubitaka u 2021. godini, sa odobrenom cijenom za nabavku električne enegrije za pokrivanje gubitaka u iznosi od 53,39 eura po MWh", kazali su iz CEDIS.

Oni su Pribilović poručili da "niko u CEDIS-u nije mogao uticati na cijenu električne energije na berzi, zbog koje smo imali toliko veće troškove od odobrenih od strane RAE, niti izbjeći štetan uticaj koji poremećaji na tržištu električne energije imaju na našu kompaniju".

"Da smo nabavljali električnu energiju za pokrivanje gubitaka po cijeni koju je definisala RAE bili bismo u zoni pozitivnog poslovanja. Da napomenemo da prethodno rukovodstvo CEDIS-a nije u toku prošle godine nabavilo električnu energiju za pokrivanje gubitaka u distributivnom sistemu za 2021. godinu. Ovakva odluka je donijeta po priv put, što znači da je prethodno rukovodstvo odlučilo da potrebnu energiju ne nabavi na vrijeme i tako kompaniju svjesno uvelo u veliki rizik mjesečne nabavke energije", poručili su iz CEDIS.

Bonus video: