Krvavac: Minimalna zarada od 650 eura nije održiva

"U slučaju usvajanja velikog broja amandmana bi moralo doći, bez kontramjera na prihodnoj strani, do zaduženja, i to bi na neki način poremetilo ono što je predloženo kao fiskalna strategija za naredni srednjoročni period", rekao je Krvavac

8862 pregleda 25 komentar(a)
Krvavac, Foto: Vlada Crne Gore
Krvavac, Foto: Vlada Crne Gore

Izjednačavanje minimalne zarade od 650 eura sa potrošačkom korpom, što je bio predlog Demokratskog fronta (DF), nije održivo, jer se prosječna potrošačka korpa odnosi na četiri člana domaćinstva, saopštio je državni sekretar Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Branko Krvavac.

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da je program Evropa sad održiv i planiran na realnim osnovama.

Krvavac je pitao da li bi svi članovi Socijalnog savjeta i socijalni partneri jednoglasno podržali program "da se radi o marketinškoj kampanji".

"Radi se o realnom programu, urađene su detaljne analize program, on je fiskalno održiv", tvrdi Krvavac.

On je objasnio da će u kratkom roku uticaj programa biti neznatan na budžet u prvoj godini, dok će u srednjem i dugom roku pozitivno uticati na kretanja finansija, prenosi portal RTCG.

Krvavac očekuje da će biti usvojen budžet za narednu godinu, jer sadrži, kako je rekao, veliki niz programa i reformi, poput programa Evropa sad koji donosi benefite i za građane i za privredu.

"Za građane u vidu povećanja minimalne zarade na 450 eura, te ostalih povećanja zarada, a sa druge strane i za privredu, jer će biti smanjeno poresko opterećenje rada", naveo je Krvavac.

On je kazao da se u parlamentu nalazi veliki broj amandmana poslanika na budžet, koji bi, ako bi svi bili uzeti u obzir, značili 300 do 400 miliona eura nove potrošnje bez ikakvog predloga za kontramjeru na prihodnoj strani.

"U slučaju usvajanja velikog broja amandmana bi moralo doći, bez kontramjera na prihodnoj strani, do zaduženja, i to bi na neki način poremetilo ono što je predloženo kao fiskalna strategija za naredni srednjoročni period", rekao je Krvavac.

Kad je riječ o eventualnom novom zaduženju, on je dodao da to neće biti potrebno ukoliko bude usvoje budžet u formi koji je predložila Vlada.

Krvavac je rekao da za narednu godinu predviđaju potpuni oporavak turističke privrede i vraćanje na nivo prihoda od oko milijardu eura.

"Ove godine smo za devet mjeseci već na preko 700 miliona eura prihoda, a do kraja godine ćemo biti na 750 miliona, što je 70-75 odsto od rekordne 2019. godine", zaključio je Krvavac.

Bonus video: