"Crna Gora da uloži dodatne napore u realizaciji obaveza u poglavlju koje se odnosi na privredno pravo"

Šefica Radne grupe za to poglavlje, vršiteljka generalne direktorice Direktorata za industrijski i regionalni razvoj, Renata Milutinović, kazala je da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije (EK) konstatovano da Crna Gora ima dobar nivo ukupne spremnosti za članstvo u poglavlju šest

1500 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore

Crna Gora treba da nastavi dobar trend ukupne spremnosti i uloži dodatne napore u pravcu realizacije preostalih obaveza u poglavlju šest koje se odnosi na privredno pravo.

Šefica Radne grupe za to poglavlje, vršiteljka generalne direktorice Direktorata za industrijski i regionalni razvoj, Renata Milutinović, kazala je da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije (EK) konstatovano da Crna Gora ima dobar nivo ukupne spremnosti za članstvo u poglavlju šest.

"Potrebno je zadržati ovaj dobar trend i uložiti dodatne napore u pravcu realizacije preostalih obaveza u tom poglavlju“, rekla je Milutnović.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade je saopšteno da je danas održana konstitutivna sjednica Radne grupe za to poglavlje, na kojoj je usvojen Poslovnik o radu i razmotrene obaveze koje će biti planirane kroz novi Program pristupanja Crne Gore 2022-2023.

Milutinović je podsjetila da je u dijelu godišnjeg napretka postignut određeni napredak u poglavlju šest i dodala da će u narednom periodu fokus biti na potpunom usklađivanju zakonodavstva s evropskom pravnom tekovinom u oblasti računovodstva, privrednog prava i tržišta kapitala.

"Svjesni važnosti ispunjenja preostalih obaveza u poglavlju šest, članovi Radne grupe su na sastanku razmotrili i Mapu puta za ispunjenje završnih mjerila, kao i Akcioni plan za adresiranje ključnih preporuka iz ovogodišnjeg izvještaja EK o Crnoj Gori, koji obuhvata aktivnosti s rokom realizacije do kraja juna naredne godine", navodi se u saopštenju.

Milutinović je objasnila da sve aktivnosti prepoznate kroz ta dva dokumenta upravo imaju za cilj da pokažu odlučnost i posvećenost Radne grupe zadacima koji stoje na putu privremenog zatvaranja tog poglavlja.

Radna grupa je formirana odlukom Vlade od 30. jula i broji 16 članova.

Bonus video: