Blokiraju zemlju koju su prodali na namještenoj licitaciji

Riječ je o dijelu velikog zemljišnog kompleksa kojeg je prije 14 godina ista ta Opština prodala na fingiranoj licitaciji firmi čiji je osnivač Vido Rađenović, ključni svjedok saradnik u velikoj korupcionaškoj aferi “Košljun”

18988 pregleda 3 komentar(a)
Blokirana zemlja na Košljunu, Foto: -
Blokirana zemlja na Košljunu, Foto: -

Opština Budva stavila je hipoteku na 2.400 kvadrata zemlje firme SP “Luna” na brdu Košljun iznad grada, zbog neplaćenog poreza na nekretnine u iznosu od 16.000 eura.

Riječ je o dijelu velikog zemljišnog kompleksa kojeg je prije 14 godina ista ta Opština prodala na fingiranoj licitaciji firmi čiji je osnivač Budvanin Vido Rađenović, koji je kasnije bio ključni svjedok saradnik u velikoj korupcionaškoj aferi “Košljun” koju je vodilo Specijalno državno tužilaštvo, a zbog koje su prvo uhapšeni, a potom robijali opštinski čelnici, ali i direktori Prve banke.

”Rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave loklanih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu od 16.670 eura u korist Opštine Budva”, upisan je teret 12. decembra u list nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Opština je prije šest godina takođe stavila hipoteku na zemljišnu parcelu na ime poreskog duga od 11 hiljada eura, koja je i dalje upisana u katastarsku evidenciju.

Afera “Košljun” jedna je od onih koja je uzdrmala tadašnju lokalnu upravu u Budvi, nakon što su pripadnici specijalnog policijskog tima uhapsili nekoliko opštinskih funkcionera, ali i direktora Prve banke.

Priča o SP “Luni” počinje 2006, kada je na javnoj licitaciji koju je raspisala Opština, ponudila najbolju cijenu za kupovinu 23 hiljade kvadrata opštinske zemlje na vrhu brda Košljun. Potpuno nepristupačan i krševit teren dat je po početnoj cijeni od 50 eura po kvadratu, a SP “Luna” je pobijedila na licitaciji, sa ponudom od 53 eura po kvadratu, odnosno oko 1,2 miliona eura.

Međutim, zemlja je ubrzo preprodata za čak 11,1 miliona eura biznismenu Muhamedu Rašidu, inače jednom od osnivača firme “Monte mena” koja je prije toga trgovala vojnu bazu na Skočiđevojci, ali i pet hektara zemlje u podnožju brda Košljun. Rašid je u to vrijeme bio na potjernici palestinskih vlasti zbog milionskih pronevjera.

Zemljište je SP “Luna” kupila tada kreditom Prve banke. Rašidova firma se nikada nije uknjižila, već se zemlja praktično do prije osam godina vodila na SP “Luna”, koja je bila vlasnik cijelog kompleksa. Međutim, nedugo poslije Prva banka preuzima većinu zemljišnog kompleksa od 24 hiljade kvadrata, aktiviranjem hipoteke na ime novog kredita koji je potom uzela Rađenovićeva firma.

Zemlju i dan danas Prva banka prodaje I godinama unazad traži kupca.

Mogućnost da upisuje hipoteku na imovinu dok se ne naplati poresko potraživanja, kako je “Vijestima” ranije pojašnjeno u lokalnoj upravi, zasniva se na odredbama Zakona o poreskoj administraciji.

”Pod prinudnom naplatom poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, navodi se između ostalog u Zakonu o poreskoj adminitraciji.

Uprava lokalnih javnih prihoda ove godine uspjela je da na ime poreza naplati čak 18 miliona eura, osam milliona eura više nego što je to bilo budžetom predviđeno.

Bonus video: