Milatović: Prošlo je vrijeme privilegovanih

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović kazao je da, prema njegovim informacijama KAP postepeno smanjuje proizvodnju

7805 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović poručio je danas povodom situacije u Kombinatu aluminijuma (KAP) da je prošlo vrijeme u kojem su neki bili privilegovani.

"Svi moramo da razumijemo da je prošlo vrijeme u kojem su neki bili više privilegovani, ovo je zemlja u kojoj treba da postoje jednake šanse za sve, pa i za privrednike. Treba sačuvati aluminijsku indistriju, da jedan dio trenutne proizvodnje u KAP-u koja je izuzetno profitabilna zbog cijene aluminijuma, koja je takođe snažno porasla prethodnih par mjeseci, takođe treba transferisati na ovaj gubitak koji se proizvodi u Elektrolizi, a sve čekajući da energetska kriza prođe", rekao je Milatović na radnom doručku sa novinarima na temu evropskih integracija u PR Centru.

Iz Uniproma su prije tri sedmice najavili mogućnost gašenja proizvodnje jer im EPCG nije produžio ugovor po cijeni od 45 eura po megavat satu, jer su tražili da zbog rasta cijena na međunarodnim berzama i preko 250 eura, ona za narednu godinu iznosi 120 eura. Postojeći ugovor ističe 31. decembra.

Vlada je prošle sedmice usvojila informaciju o stanju u KAP-u u kojoj predlažu nastavak pregovora između Elektroprivrede (EPCG) i Uniproma koji treba da dogovore najbolje rješenje za smanjenje proizvodnje Uniproma radi održavanja tehnološkog procesa i definisanja cijene struje koja se definiše kao minimalna do juna 2022. godine.

"Koliko sam razumio, to prelazno rješenje je prihvaćeno od KAP. Ono je onako teatralno predstavljeno juče na pressu ali čini mi se da se stvari kreću u tom pravcu", kazao je Milatović.

Radnici KAP-a, koji su se danas okupili ispred zgrade Vlade, tražili su da se Vlada izjasni treba li održati KAP ili ne, jer im je vlasnik fabrike Veselin Pejović rekao da nikakvu ponudu od Vlade nije dobio.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović kazao je da, prema njegovim informacijama KAP postepeno smanjuje proizvodnju.

"On je sa nekih 70 megavata dnevno smanjio na 54. Plan je da da se svakog narednog dana smanjuje 3 do 4 megavata u zavisnosti od sistema rada ćelija u Elektrolizi i da do 31. decembra kada ističe ugovor KAP svoju potrošnju smanji na minimalnu mogući,da bi se obezbijedio nesmetan rad", naveo je Perunović.

On je kazao da aluminijumska industrija donosi benefit Crnoj Gori, ali su takva kretanja na berzama energenata u svijetu da svaka industrija koja je bazirana na potrošnji električne energije, postaje neisplativa.

Prema njegovim riječima, KAP je u normalnoj godini proizvodnje, u posljednih pet do sedam godina, od kad je u procesu smanjene proizvodnje u odnosu na ono što je nekad bio, trošio nekih 560 gigavat sati električne energije.

"To znači da je po današnjim cijenama to reda veličine 225 miliona eura. Ugovor koji je KAP imao sa EPCG i koji važi do 31. decembra ove godine jeste cijena po 45 eura za megavat sat. Menadžment KAP-a predlagao je EPCG da se nastavi sa tim ugovorm u narednih pet godinu. To na godišnjem nivou po sadašnjim cijenama državu Crnu Goru košta 200 miliona eura. Uz dužno poštovanje i radnicima aluminijskog kompleksa i menadžmentu mislim da dolazimo u jako obiljnu situaciju ako nekome dajemo 200 miliona na godišnjem nivou. Siguran sam da su menadžment EPCG i Vlada tu da nađu neko zajedničko rješenje, ali ako sa druge strane imate tvrdu pregovaračku poziciju koja kaže mi hoćemo cijenu struje 45 eura, nas ne interesuje ništa drugo, mi smo dovedeni u situaciju da ne možemo nikako drugačije da razmišljamo", rekao je Perunović.

On je upozorio da dati struju po toj cijeeni je direktni štetni uticaj na budžet Crne Gore.

Milatović je saopštio da je Ministarstvo ekonomskog razvoja u okviru socijalnog programa isplatilo 292 radnika, u vrlo izazovnoj ekonomskoj godini i za to izdvojilo 4,7 miliona eura.

"To je bio jedan od preduslova da se stečajni postupak u KAP-u zatvori što je i urađeno krajem avgusta ove godine. Ministarstvo je kao jedan od prvih koraka u ispravljanju ove prethodnih godina nagomilane socijalne nepravde predložilo, a Vlada usvojial i trenutno je taj predlog u parlamentu, Predlog zakona o finansijskoj podršci za sve bivše radnike rudarsko-metalskog sektora. Od nekih 1.250 radnika koji će imati pravo po osnovu tog zakona, polovina je bivših radnika KAP-a, što znači da je to dodatno nekih šest miliona eura za bivše radnike KAP-a. Tako da će samo u ovoj godini, i par mjeseci naredne godine, zapravo Vlada isplatiti više od deset miliona eura direktne finansijske podrške za sadašnje odnosno bivše radnike KAP-a", rekao je Milatović.

Bonus video: