Profesorima u školama ipak povećavaju plate na 657 eura?

Prema proračunu Spajića, koji je dostavljen Sindikatu prosvjete, nastavnici u osnovnim školama sa VSS primaće 657,80, a ne 527,84, kao i oni u srednjim školama

11759 pregleda 28 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja poslalo je juče dopis Sindikatu prosvjete Crne Gore u kom su naveli da se po programu Evropa sad nastavnicima u školama i vaspitačima povećava plata ne za 17,5 odsto, već u rasponu od 24 do 26 odsto.

To je kazao predsjednik Sindikata Radomir Božović na konferenciji, negodujući što niko iz tog resora nije došao iako su bili pozvani, a kako je kazao, više od dva mjeseca su tražili razgovor sa ministrom Milojkom Spajićem.

Božović je kazao da Spajić ignoriše 12.000 prosvjetnih radnika, a da su ga oni "školovali i razvijali određene talente koje ima".

Naveo je i da im nije im jasno kako će im biti uvećana plata do 26 odsto, kad je bilo najavljeno da će biti 17,5 i da ne zna da li je to učinjeno zbog pritisaka prosvjetnih radnika i da će kao krajnju mjeru organizovati proteste.

Prema proračunu Spajića, koji im je dostavljen, vaspitači sa visokom stručnom spremom primaće 657,80 eura, a sada imaju 527,84. Nastavnici u osnovnim školama sa VSS primaće 657,80, a ne 527,84, kao i oni u srednjim školama.

Iako je Sindikat u suštini zadovoljan ovim povećanjem, objasnili su da su s druge strane pokrenuli inicijativu da im se kroz izmjenu Granskog ugovora povećaju koeficijenti, te da će formirati radnu grupu i sa resornim Ministarstvom krenuti u taj posao.

Na konferenciji su istakli da su marginalizovani i da se u Skupštini podnose amandmani koji se tiču drugih profesija, ali ne i njih. Iako, kako kažu, prosvjetni radnici uvijek podržavaju da se povećaju plate svima u raznim djelatnostima, "njih se niko ne sjeti".

"Tu je prisutan stari sistem ponašanja i kažu: "Oni malo rade,njima i to treba oduzeti." I to nas zaboli kada čujemo", rekla je potpredsjednica Sindikata Stanka Vukčević.

Iz Prosvjetne zajednice su kazali da će kao krajnju mjeru pokrenuti organizovanje protesta, ako se ne povećaju plate, odnosno koeficijenti. Božović kaže da oni imaju svoj način funkcionisanja, te da nije isključeno ni da oni razmišljaju o protestu, odnosno štrajku.

Božović je na konferenciji, takođe, negodovao što im niko od nadležnih ne objašnjava šta će da se desi ako se ne usvoji program Evropa sad, i ko će da im garantuje da neće morati da plaćaju zdravstvene usluge...

Bonus video: