Uniprom: Nikada zvanično nijesmo dobili ponudu Vlade

"Neozbiljnost nadležnih institucija doživjela je kulminaciju informacijom da smo prihvatili ponudu koju nikad nijesmo ni dobili“, rekli su iz Uniproma

4375 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Neozbiljnost nadležnih institucija doživjela je kulminaciju informacijom da je Uniprom prihvatio ponudu Vlade koju nikada nije ni dobio, saopštili su iz te kompanije.

Vlada je prošle sedmice usvojila informaciju o stanju u Kombinatu aluminijuma (KAP) u kojoj predlažu nastavak pregovora između Elektroprivrede (EPCG) i Uniproma, koji treba da dogovore najbolje rješenje za smanjenje proizvodnje Uniproma radi održavanja tehnološkog procesa i definisanja cijene struje koja se definiše kao minimalna do juna naredne godine.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, na radnom doručku sa novinarima, naveo je da je upravo to prelazno rješenje na neki način i prihvaćeno od KAP-a.

"Ono je teatralno predstavljeno na presu, ali čini mi se da se stvari kreću u tom pravcu", rekao je Milatović. Iz Uniproma su u reagovanju naveli da je neistinita informacije da je toj kompaniji prihvatljiva ponuda Vlade, koju, kako su kazali, nikad nijesu zvanično ni dobili.

"Neozbiljnost nadležnih institucija doživjela je kulminaciju informacijom da smo prihvatili ponudu koju nikad nijesmo ni dobili“, rekli su iz Uniproma.

Iz Uniproma su kazali da takva „lebdeća“ poruka nije prihvatljiva, jer ne ide u korist kompanije, već je tjera u gubitke sa kojima ne bi mogla da pokrije isplatu plata, doprinosa i ostalih benefita zaposlenima, kao ni zakonske obaveze prema državi, koje su do sada uredno ispunjavane.

Iz te kompanije su podsjetili da su ponudili radnicima 450 eura u narednih šest mjeseci kako se ne bi našli na ulici.

Prema njihovim riječima, to je više nego dovoljno vremena da EPCG ili nadležne institucije pripreme isplatu 24 plate, ili dokumentaciju za njihovo zapošljavanje, koje im je javno i obećano.

"Mi s ovakvim problemima, koji su nastali usljed krajnje neozbiljnosti i površnog odnosa prema strateški važnoj kompaniji za Crnu Goru, ne možemo da održimo proizvodnju“, kaže se u reagovanju,

Iz Uniproma su kazali da za pola godine nijesu mogli da dobiju nijedan odgovor, a ni do danas, kada je već počelo gašenje ćelija, nijednu adekvatnu ponudu.

Povezani članci

23. Decembar 2021.

Milatović: Prošlo je vrijeme privilegovanih

"Sa obzirom na to da tvrde da imovina vrijedi 250 miliona eura, ostajem pri ponudi da isplate 50 miliona Unipromu, a preostalih 200 miliona ubace u budžet države i time pospiješe ekonomiju zemlje“, navodi se u reagovanju.

Iz Uniproma su rekli da za druge razgovore nijesu spremni.

"Mi zemlju nećemo tjerati u dugove, niti preko leđa građana zarađivati, a s obzirom na veliki profit koji će imati zbog dobre prodaje električne energije, vjerujem da će EPCG znati građanima da zahvali smanjenjem računa za struju“, kaže se u reagovanju.

Bonus video: