Traže da grade na bivšoj Milovoj zemlji

Kompanija “HoldCo East” je kompleks od dva hektara, na ulazu u Budvu, krajem septembra uknjižila na svoje ime, nakon što firma “Global Montenegro” nije vratila milionske kreditne obaveze

14623 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Podgorička kompanija “HoldCo East” zatražila je od Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva da joj izda urbanističko-tehničke uslove za zemljišni kompleks od dva hektara na samom ulazu u Budvu, koji je krajem septembra uknjižila na svoje ime, nakon što firma predsjednika države MIla Đukanovića “Global Montenegro” nije vratila milionske kreditne obaveze.

Đukanović i njegov partner Vuk Rajković, koji su još prije 14 godina kupili zemlju od mještanske porodice, nikada nijesu podnosili zahtjev za UT uslove, što je prvi papir u proceduri dobijanja dozvole za gradnju, iako su im opštinske vlasti za vrijeme DPS-SDP-a urbanizovale plac i ucrtale rezidencijalni kompleks vila sa stanovima i apartmanima za prodaju.

Sada, praktično deceniju i po, podgorička kompanija zahtijeva da joj se dostavi šta je aktuelnim planskim dkumentom Detaljni urbanistički plan “Podkošljun” predviđeno da se gradi na tom atraktivnom zemljišnom kompleksu.

”Vijesti” su u nekoliko navrata pisale da je DUP “Podkošljun” koji je donijela bivša lokalna uprava predvidio da se kaskadno grade 42 vile sa ukupno 150 apartmana. Vile imaju maksimalnih šest etaža - suteren, prizemlje i četiri sprata, čija ukupna bruto građvinska površina ne smije da bude veća od 27.591 kvadrata.

Nepoznanica je da li će “HoldCo East” nakon dobijenih UT uslova raditi i idejno rješenje, odnosno da li namjerava da gradi na placu ili, kao što to čine mnogi u Budvi koji namjeravaju da prodaju imovinu, budućim vlasnicima predoče šta je na tom lokalitetu moguće da se gradi.

Krajem septembra kompanija “Global Montenegro” ostala je bez vlasništva nad 20 hiljada kvadrata zemlje u podnožju brda Košljun, kada se u katastru uknjižio “HoldCo East”, a koji je prethodno, krajem prošle godine, na sebe preuzeo sve kreditne obaveze koje je imala kompanija šefa DPS-a

Još u novembru prošle godine “HoldCo East” je upisao teret na zemljišni kompleks, navodeći da je povjerilac kredita od pet miliona eura, koji je prije 2007. uzeo “Global Montenegro” za kupovinu 20 hiljada kvadrata.

Naime, ta podgorička kompanija je 18. novembra u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

”Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura, upisuje hipotekarni povjerilac ‘Holdco east’ sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca”, pisalo je tada u listu nepokretnosti.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), ovu firmu je osnovala “Seta Montenegro”. Izvršni direktor je sada Uglješa Vučinić, koji je zamijenio Ivana Popovića, dok su ovlašćeni zastupnici Mabry Patrick Thomas i Stramel Jason Brian.

Vučinić je zamijenio Popovića i izvšnog direktora u “Seta Montenegro”, u firmi su isti ovlašćeni zastupnici, dok je kompaniju osnovala firma “Seta Holdco S.A.R.L”.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, “Seta Montenegro” i “Hedco east” su prije tri godine preuzele faktoring kompaniju “Heta”, bivši “Hypo lizing”, a koja je formalno ugašena u julu prošle godine. Za to preuzimanje morala je Agencija za zaštitu konkurencije da daje saglasnost, što je i učinila u febuaru 2018.

”Global Montenegro” je prije 13 godina uzeo kredit od Hypo Alpe Adria banke, a kako ga nije vraćao, banka je potraživanje prenijela na svoju faktoring kompaniju “Heta” koja je upisala hipoteku na sebe.

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice. Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke (sada Adiko banka).

Kredit je uzet 14. februara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora, bio je “premješten” u nadležnost “Hypo Alpe Adria Bank Development”. Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta prošle godine, kredit bio ustupljen “Heta Asset Resolution”, koja je upisala hipoteku na pet miliona eura sa zabranom otuđenja.

Ostali dužni porez, problemi sa naplatom traju godinama

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva po službenoj dužnosti pokrenula je postupak prinudne naplate 57 hiljada eura poreskog duga od Đukanovićevog “Global Montenegra”, jer nije plaćen porez na nepokretnost za zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata.

Uprava je ne sredinom oktobra dostavila rješenje javnim objavljivanjem.

Sa problemom naplate poreskog duga firme lidera opozicionog DPS-a, Opština Budva se suočila nakon što je početkom septembra “Global Montenegru” atraktivna zemlja oduzeta zbog neplaćenog kredita. Time je Opština ostala kratkih rukava, jer nije prethodno budvanski katastar upisao hipoteku na zemljišni kompleks, kako bi se osigurala lokalna uprava da će u krajnjem slučaju prodajom nepokretnosti naplatiti poreski dug.

”Vijesti” su ranije objavile da je Uprava lokalnih javnih prihoda podnijela žalbu Upravi za katastar i imovinu, jer nije upisala hipoteku.

Đukanovićeva firma je godinama bila neredovni poreski platiša, iako je on zauzimao čelne pozicije u državi.

Bonus video: