Odović: Nemamo namjeru da privatizujemo zdravstveni sistem

Džavni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je "da građani ne treba da se plaše jer neće biti nikakve promjene u sistemu medicinske zaštite u Crnoj Gori"

33462 pregleda 59 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Ažurirano: 24.12.2021. 17:23h

Poslanici Skupštine završili su raspravu o Predlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Klub poslanika Demokratskog fronta neće podržati akciznu politiku koja znači namete građanima i privredi.

To je u Skupštini saopštio poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović.

"Što se tiče akciza na sladolede, kakao, slatkiše, akciza na sokove Demokratski front to neće podržati", rekao je Radulović.

Dodao je da za to postoji "više razloga".

Slaven Radunović
foto: Screenshot

"A jedan je automatsko stvaranje ogromnog skoka cijena koje podrazumijeva stvaranje ozbiljne inflacije. Kada su u pitanju neki proizvodi kao cigarete bukvalno selimo promet sa zvaničnih prodajnih mjesta na koljena nezaposlenih gospođa iza trafika, velikih i malih pijaca jer je uvijek tako bilo do sada. Kada skoče cijene cigareta crno tržište proradi i postoji velika opasnost da prihod bude manji, a ne veći...", rekao je Radunović.

Dodao je i da "ovoliki broj cijena koje će da skoče zbog akciza će automatski da povuče sa sobom i sve druge cijene".

Naveo je da "ove akcize ne treba da se podignu jer je to presipanje iz šupljeg u prazno".

Konjević: Bolje da rasprava traje što kraće, ostaćete bez prihoda

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da "ako budu prateći zakoni trajali još dva dana, kolege iz ministarstvo finansija će ostati bez dodatih prihoda".

Konjević
Konjevićfoto: Screenshot

"Bez akciza u iznosu od 23 miliona ste ostali. Nemate podršku za najveću stavku na prihodnoj strani... Trebalo bi da razmislite o povlačenju budžeta. Dvije važne stvari iz budžeta parlamentarna većina vam je makla. Najveću prihodnu stavku na koju ste računali od 23 miliona eura su vam uzeli... Sjutra ako budemo raspravljali o pojedinostima Zakona o PDV-u, 15 miliona će vam biti uzeto kroz predlog zakona Demokrata. To je 40 miliona... A vi ste prebrzim ukidanjem doprinosa, sami ste se odrekli nečega što je u prethodnim budžetima bilo 160 do 180 miliona. Recite nam kako ovo sada da sprovedete", kazao je Konjević.

Dodao je da je bolje "da rasprava traje što kraće".

Krvavac: Ne može da se poredi sadašnje povećanje sa povećanjem iz 2017.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Branko Krvavac pojasnio je da kada je u pitanju "zakon o akcizama ne može da se poredi sadašnje povećanje sa povećanjem iz 2017. godine".

Krvavac
Krvavacfoto: Screenshot

"Prije smo imali povećanje sa 22 eura na hiljadu komada na 40 eura na hiljadu komada. Sada imamo korekciju specifične akcize sa 37 eura na hiljadu komada na 47 eura na hiljadu komada. Imali smo sastanak sa predstavnicima uvoznicima duvanskih proizvoda i njima je bitno da imaju predvidljivu prosječnu ponderisanu cijenu... ", rekao je Krvavac.

On je dodao da sada nema akcize za duvan za žvakanje i šmrkanje.

"Prvi put se uvodi ta akciza... Kada je riječ o akcizi na alkoholna pića - akciza na mirna vina ostaje nula eura. Kada su u pitanju druga alkogholna pića imamo povećanja od 5 centi po litru, što nije drastičan skok", naveo je Krvavac.

Odović: Nemamo namjeru da privatizujemo zdravstveni sistem

Džavni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je "da građani ne treba da se plaše jer neće biti nikakve promjene u sistemu medicinske zaštite u Crnoj Gori".

Dodao je da neće biti nedostataka u sistemu zdravstvene zaštite "jer će se sve finansirati iz budžeta".

"Paket osnovnih zdravstvenih usluga ostaje isti. Nema više doprinosa, nego će se finansirati iz budžeta. To je dobro jer je najsigurnije finansiranje iz budžeta. Nemamo nikakvu namjeru da privatizujemo zdravstveni sistem...", kazao je Odović.

Naveo je i da građani Crne Gore plaćaju najskuplje ljekove u regionu.

"A zašto je tako možemo pitati poslanike iz opozicije, šta se dešavalo proteklih 30 godina, pa naši građani plaćaju najskuplje ljekove", rekao je Odović.

Dodao je da dug Fonda za zdravstveno osiguranje "nije 80 miliona, već 47 miliona eura, od čega za naplatu dospijeva 20 miliona".

Konjević je naveo da Odović sve treba da objasni Demokratskom frontu "čiji poslanici su rekli da to što su predali parlamentu ne valja i da neće glasati".

Konjević je naveo i da dug Fonda za zdravstveno osiguranje krajem prošle godine bio 39 miliona eura.

"Vi kažete da će na kraju ove godine biti 49 miliona erua. Pitam vas šta ste vi radili godinu dana? Kao što vi nas pitate šta je opozicija radila. Za godinu dana ste napravili dug od 10 miliona eura", rekao je Konjević.

Šćepanović: Postoji neizvjesnost u naplaćivanju prihoda

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) kazala je da je kao jedan od razlog za uvođenje akcize na slatkiše i sladoled bila "da se štiti građanin i njegovo zdravlje".

Šćepanović
Šćepanovićfoto: Screenshot

"Ako taj isti građanin želi da kupi čokoladu od 90 odsto kakao ona će da bude skuplja jer ima akciza na kakao. Svi razlozi padaju u vodu. DF neće podržati zakon o akcizama, ali ne vidimo da se predstavni predlagača zbog tome brinu kao da im je neko rekao da će biti 23 eura manje u budžetu, a ne 23 miliona. Postoji neizvjesnost u naplaćivanju prihoda, a na rashodnoj strani postoje rizici...", kazala je Šćepanović

Bonus video: