Bez blokada računa do marta 2022.

Nova uprava “Plantaža” postigla dogovor sa kreditorima

4699 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Kreditni povjerioci “Plantaža” prihvatili su da do kraja marta naredne godine neće blokirati njen račun, a nova uprava ove državne kompanije obavezala se da će u tom periodu sa svim bankama usaglasiti plan reprograma kreditnih obaveza”, saopšteno je sinoć nakon sastanka sa povjeriocima.

”Vijesti” su prošle sedmice pisale da je bivša uprava ove kompanije sklapala nepovoljne kredite sa klauzulom da banka ima pravo da naplati odjednom sav iznos duga u slučaju da račun “Plantaža” i jedan dan bude u blokadi. Opština Tuzi je prije desetak dana blokirala račun na ime sporne razlike u porezu na nekretnine iz 2019. godine, a zatim i NLB banka na iznos od 180 hiljada. Hipotekarna banka je nakon toga, koja je imala spornu klauzulu u ugovoru, najavila blokadu od dva miliona eura za prvi naredni dan blokade. Zatim su Tuzi za petak prošle sedmice najavili novu blokadu u iznosu od 900 hiljada eura na ime poreza na nekretnine za ovu godinu, kojeg je sama odredila, što bi tada aktiviralo i blokadu od Hipotekarne banke. Međutim, u posljednjem trenutku obje blokade su dogovorom izbjegnute.

Naslijeđeni dugovi “Plantaža” iznose oko 45 miliona eura.

Iz kompanije su sinoć naveli da su na jučerašnjem sastanku prvi put okupili sve kreditne povjerioce, kao i predstavnike Uprave prihoda i carina i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, kao i da su dobili podršku i načelnu saglasnost za dalje aktivnosti po pitanju restrukturiranja obaveza i obezbjeđivanja nesmetanog funkcionisanja sistema.

”Predstavnici kompanije ‘Plantaže’ predočili su svojim povjeriocima ključne performanse rada i poslovnog plana za naredne tri godine (period od 2022. do 2024. godine), čiji rezultati će doprinijeti smanjenju nagomilanih obaveza. Inicijativa ‘Plantaža’ je pozitivno ocijenjena od predstavnika prisutnih povjerioca i načelno je usaglašeno da do kraja prvog kvartala naredne godine oni neće ugrožavati likvidnost ‘Plantaža’ blokadama računa i prinudnom naplatom dospjelih potraživanja, i da u pomenutom periodu od tri mjeseca kompanija sa svim bankama usaglasi plan reprograma kreditnih obaveza. Predstavnici svih povjerilaca iskazali su nedvosmislenu spremnost i namjeru da podrže inicijativu ‘Plantaža’ i istakli jasan stav o važnosti očuvanja jednog od najznačajnijih crnogorskih brendova”, navedeno je u saopštenju kompanije.

Bonus video: