Statis bi da gradi kako Budva kaže?

Iz Statisove firme ocijenili da nema potrebe da se postupak prekida, žele da razgovaraju...
60 pregleda 6 komentar(a)
Maketa kompleksa, Statis, Foto: Vuk Lajović
Maketa kompleksa, Statis, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 31.10.2017. 07:13h

Opština Budva zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) da prekine postupak izdavanja građevinske dozvole kompaniji “Adriatic properties” grčkog biznismena Petrosa Statisa za gradnju novog kompleksa u Miločerskom parku.

To je zatražila predstavnica Sekretarijata za zaštitu imovine na raspravi održanoj krajem prošle sedmice u MORT-u.

Predstavnici Statisove firme ocijenili su da nema potrebe da se postupak prekida i zatražili organizovanje sastanka sa predstavnicima Opštine, u cilju nalaženja adekvatnog rješenja.

To rješenje, kako su naveli, zadovoljilo bi interes investitora u vezi sa izgradnjom novog hotela Kraljičina plaža, ali i lokalne samouprave i stanovništva.

Sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac u dopisu gradonačelniku Draganu Krapoviću i predsjedniku Skupštine Đorđiju Vujoviću navodi da su predstavnici investitora izrazili spremnost da projekat izgradnje hotela i depadansa usaglase sa stavom Opštine i interesima lokalnog stanovništva.

Napomenuo je da su investitori dostavili projekat izgradnje i da se on nalazi u Sekretarijatu.

“Predlažem zakazivanja sastanka na kome bi stručne službe Opštine Budva predočile stanje. Nakon toga bi se stekli uslovi za održavanje sastanka sa investitorima”.

Opština Budva dobila je svojstvo stranke u postupku, a njeni predstavnici na raspravama u MORT-u insistiraju na poštovanju Odluke o utvrđivanju javnog interesa radi zaštite i očuvanja Miločerskog parka.

Na taj način se suprotstavljaju izgradnji novih i proširivanju kapaciteta postojećih objekata u tom nekada elitnom hotelskom kompleksu.

Skupština Opštine nedavno je usvojila odluku čiji je osnovni cillj da se spriječi izgradnja apartmana i stanova za tržište u samom srcu Miločera.

Programskim zadatkom, na ukupno 35 hektara, predviđeno je da bude ukupno oko 47 hiljada kvadrata bruto-građevinske površine, postojeće i novoizgrađene.

Statisovoj firmi omogućeno je da izgradi na mjestu starog izgradi veći hotel, sa 60 soba, ukupne bruto-građevinske površine od 22 hiljade kvadrata.

Uz hotel je predviđena i gradnja depadansa sa 66 luksuznih apartmana.

“Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela Sveti Stefan i vile Miločer, kao i hotela Kraljičina plaža, prema ugovorima zaključenim 2007. sa HG Budvanska rivijera, odnosno HTP Miločer.

Skupština Crne Gore lani je aminovala aneks ugovora po kome je produžen zakup hotela Sveti Stefan i Kraljičina plaža i vile Miločer sa 30 na 42 godine.

Zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja zgarde sa apartmanina, dato je na 90 godina zakupa.

Bonus video: