Vukčević: Nije tačna argumentacija Ministarstva finansija

Tvrdnja da je Ustavni sud donio odluku kojom se potvrđuje mogućnost da izvršna vlast ustanovljava različite vrijednosti obračunskih koeficijenata nije tačna, naveo je profesor poreskog prava dr Ilija Vukčević

9457 pregleda 4 komentar(a)
Vukčević, Foto: Privatna arhiva
Vukčević, Foto: Privatna arhiva

Povodom saopštenja Ministarstva finansija "Ograničavamo rast zarada funkcionerima, pa i u pravosuđu", reagovao je profesor poreskog prava dr Ilija Vukčević na čiju izjavu se i odnosilo saopštenje Ministarstva.

"Suština obraćanja MFSS jesu dvije stvari: potvrđuje se namjera da se uvedu niže vrijednosti obračunske vrijednosti koeficijenata koje će se odnositi na kategorije A, B i C; i iznosi se tvrdnja da je mogućnost predmetnog preuzimanje nadležnosti Skupštine potvrđeno odlukom Ustavnog suda br. 037/20.

Razlog zbog koga je neophodno dati komentar je tvrdnja MFSS da odluka Ustavnog suda br. 037/20. potvrđuje da je moguće uvođenje više obračunskih vrijednosti koeficijenata na osnovu odluke Vlade, a autor ovih stavova se poziva na slučaj kada je prethodna Vlada smanjila predmetne vrijednosti sa 90 na 45 eura. Ovakva tvrdnja jednostavno nije tačna jer je za pravilno razumijevnje odluke br. 037/20 neophodno pročitati i njenu sadržinu.

Naime, u ovom predmetu Ustavni sud upravo nije odlučivao o predmetu inicijative jer je propis koji je ocjenjivan prestao da važi. Jednostavnim rečnikom došlo je do obustavljanja postupka bez ulaženja u predmet inicijative – „Prestankom važenja osporene odredbe člana 2. Odluke prestale su procesne pretpostavke za vođenje postupka i odlučivanje Ustavnog suda“. Dakle, tvrdnja da je Ustavni sud donio odluku kojom se potvrđuje mogućnost da izvršna vlast ustanovljava različite vrijednosti obračunskih koeficijenata nije tačna.

Da bi bio shvaćen cjelokupan kontekst predmetnog postupka treba razumjeti da je ovo bila ustaljena praksa „duplih pasova“ prethodne izvršne vlasti i Ustavnog suda. Naime, kada bi izvršna vlast donijela neki podzakonski akt koji je suprotan Ustavu on bi čekao da isti bude stavljen van snage na način što bi bio izmijenjen ili bi mu istekao rok primjene. Na ovaj način Ustavni sud je izlazio u susret izvršnoj vlasti da joj ne ukida odluke a sebi olakšavao posao jer nije morao da ulazi u meritum stvari o kojoj treba da odlučuje. Sudbina postupka i odluke br. 037/20 je upravo ta i interpretirati istu na način da je Ustavni sud potvrdio stavove prethodne izvršne vlasti, na kojima sadašnja izvršna vlast želi zasnovati i opravdati preuzimanje ingerencija Skupštine u pogledu određivanja visine zarada u javnom sektoru, je krajnje neprihvatljivo.

"Na kraju, u kontekstu nepostojanja javne rasprave o zakonima iz oblasti „javnih“ finansija Crne Gore, smatram ovu razmjenu argumentacije korisnom, iako postoje mnogo efikasniji načini razmjene stavova u cilju dolaska do najboljih mogućih zakonskih rješenja", naveo je Vukčević

Bonus video: