Mikijelj: Da Vlada ne odugovlači, Luka Budva bi odavno bila vraćena Budvi i građanima

Najnovija odluka dolazi u vrijeme kada "Morsko dobro" čeka da se Vlada, nakon pola godine izjasni da li će dati zeleno svjetlo na sporazum koji je početkom jula ovo javno preduzeće zaključilo sa Opštinom Budva

14366 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Mladen Mikijelj, Foto: Privatna arhiva
Mladen Mikijelj, Foto: Privatna arhiva

Vijeće Privrednog suda usvojilo je prigovor kompanije "Dukley marina", te poništilo rješenje tog suda iz jula mjeseca, kojim je tada bio odbačen predlog ove kompanije za određivanje privremene mjere za zabranu Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore da bez njene saglasnosti da u zakup, optereti, pokrene postupak davanja u koncesiju ili zaključi koncesioni ugovor za prostor Luke Budva.

Dukley marina upravlja marinom ispred bedema Staroga grada.

Vijeće sastavljeno od sudija Ivana Kovačevića, kao predsjednika i članova Zorana Ašanina i Blaža Jovanovića vratilo je predmet na ponovni postupak.

Najnovija odluka dolazi u vrijeme kada "Morsko dobro" čeka da se Vlada, nakon pola godine izjasni da li će dati zeleno svjetlo na sporazum koji je početkom jula ovo javno preduzeće zaključilo sa Opštinom Budva.

Podsjećamo, tada su direktor JP "Morsko dobro" Mladen Mikijelj i predsjednik Opštine Budva Marko Carević potpisali predlog sporazuma o ustupanju na korišćenje Luke Budva lokalnoj upravi, te poručili da se Luka Budva nakon dvije decenije ponovo vraća gradu“.

Odluka Vijeća Privrednog suda čiji je član bio Blažo Jovanović naišla je na negodovanje u Morskom dobru naišla je na negodovanje u Javnom preduzeću.

"Odugovlačenjem postupanja Vlade Crne Gore u postupku davanja saglasnosti na Sporazum kojim se Luka Budva ustupa na korišćenje Opštini Budva, došli smo u situaciju da dosadašnji korisnik ''Dukley Marina'' d.o.o. iz Budve nastavi da koristi Luku Budva i u narednom periodu. Naime, pred Privrednim sudom Crne Gore u toku je sudski postupak po tužbi ''Dukley Marina'' d.o.o. iz Budve, radi utvrđenja da je Ugovor o korišćenju morskog dobra od 11.04.2002. godine, kojim im je Luka Budva data na korišćenje, i dalje na snazi. U toku postupka tužilac ''Dukley Marina'' d.o.o. iz Budve je podnio predlog za određivanje privremene mjere za zabranu Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore da bez njegove saglasnosti da u zakup, optereti, pokrene postupak davanja u koncesiju ili zaključi koncesioni ugovor za prostor Luke Budva. Navedeni predlog privremene mjere je pravosnažno odbijen Rešenjem vijeća Privrednog Suda. Međutim tužilac podnosi novi predlog za određivanje privremene mjere, koji predlog sud odbacuje iz razloga što se radi o već presuđenoj stvari, da bi dana 24.12.2021. godine, a nakon izjavljenog prigovora na ovo Rešenje, od strane vijeća Privrednog suda u kojem je učestvovao Blažo Jovanić, predsjednik Privrednog suda, donijeto rešenje kojim se usvaja prigovor i predlog za određivanje privremene mjere vraća na ponovno odlučivanje", rečeno je "Vijestima" u Javnom preduzeću.

Direktor JP "Morsko dobro" Mladen Mikijelj kratko je prokomentarisao najnoviji razvoj situacije.

"Da je postupanje Vlade Crne Gore na čijem je čelu premijer Zdravko Krivokapić bilo blagovremeno, Luka Budva bi odavno bila vraćena gradu i građanima Budve, ali od riješene stvari i ispravljanja višedecenijske nepravde koja je pričinjena gradu i građanima, dolazimo u situaciju da Luka Budva bude izgubljena i za naredni period, a da o tome odlučuje Blažo Jovanić u postupku koji će zasigurno biti predmet istraživanja nekog novog i nezavisnog tužilaštva", naglasio je Mikijelj.

Bonus video: