Radnici neće dozvoliti prodaju preostale imovine Boksita, dok im se ne isplati 15 plata

"Ovo je naše i ovo je zadnji adut da prodaju upravnu zgradu da bi se pare stavile u privatni džep. Mi ovo ne damo. Ko god kupi upravnu zgradu u nju neće ući dok naša potraživanja ne naplatimo", poručio je Đilas

5807 pregleda 62 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Radnici-povjerioci nikšićkih Rudnika boksita, okupili su se ispred upravne zgrade i poručili da neće dozvoliti njenu prodaju sve dok im se ne isplate potraživanja. Oni traže isplatu 15 zarađenih plata za oko 240 radnika iz perioda prije stečaja, odnosno razliku od minimalne zarade od 190 eura, koliko im je tada isplaćeno, do pune plate.

"Okupili smo jer tražimo naše plate koje su nam dužni. Ovo je naše i ovo je zadnji adut da prodaju upravnu zgradu da bi se pare stavile u privatni džep. Mi ovo ne damo. Ko god kupi upravnu zgradu u nju neće ući dok naša potraživanja ne naplatimo. Nas Mađar ne zanima nego naše plate. U istoriji nigdje nije zabilježeno da su doprinosi uplaćeni za veći broj radnika po punim iznosima plata, a nama dali samo minimalac. Mi ćemo upravnu zgradu da branimo, dok se ne regulišu prava radnika", poručio je Božidar Đilas.

Božidar Đilas
Božidar Đilasfoto: Svetlana Mandić

U ponedjeljak je istekao rok za dostavljanje ponuda za prodaju upravne i poslovne zgrade Boksita, kao i zemljište u Nikšiću za oko 1,5 miliona eura.

Privredni sud je u septembru prošle godine usvojio prigovor Raša Čivovića na radnje ranijeg stečajnog upravnika koji je, kako se navodi u prigovoru, “raskidom ugovora sa mađarskom kompanijom Vagonimpex, doveo do toga da može nastati velika šteta za stečajnu masu u iznosu od 800.281 euro”, a koja namjerava da se namiri prodajom upravne zgrade.

Čivović je kazao da je još u aprilu ove godine podnio krivičnu prijavu specijalnom državnom tužilaštvu ali da niko nije reagovao, kao i da je 17.decembra uputio dopis predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću, ali da ni od njega odgovora nema.

Rašo Čivović
Rašo Čivovićfoto: Svetlana Mandić

"Da je specijalno državno tužilaštvo reagovalo do ovoga ne bi došlo. Mađar ima prioritet za izgubljenu dobit u odnosu na radnike. Oni su to fiktivno napravili, kao limenku i mnoge druge stvari, da se stvar izgubi. Nas Mađar ne interesuje, već naš novac. Odakle se upravna zgrada prodaje, ako je jednom kupljena za 5,4 miliona. Kako je ponovo vraćena u stečajnu masu? Ovo je stvar za specijalno tužilaštvo", poručio je Čivović.

Apelacioni sud je u septembru prošle godine vratio na ponovno odlučivanje zahtjev bivših radnika Rudnika boksita da im se potraživanje za zarade, iz trećeg prebaci u prvi isplatni red.

Rudnik boksita
foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donio je u martu rješenje kojim je potraživanja 237 bivših radnika od 1,4 miliona eura svrstao u prvi isplatni red.

Čivović je kazao da oko stotinu bivših radnika Boksita ne može da se penzioniše, jer im nije povezan radni staž.

"Uopšte nas ne interesuje zgrada nego naš novac, naših 15 plata iz stečajne mase", poručio je Vitomir Krulanović.

Vitomir Krulanović
Vitomir Krulanovićfoto: Svetlana Mandić

Nikšićki Boksiti su u stečaju od druge polovine novembra 2013. godine, a preduzeće Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, preuzelo ih je 2016.

Bonus video: