Mićunović isplatio komunalije za hotel

Kompanija “Zeta film” nikšićkog biznismena uplatila 129.753 eura na račun Opštine Budva

15555 pregleda 17 komentar(a)
Budući hotel nadomak Starog grada, Foto: Vuk Lajović
Budući hotel nadomak Starog grada, Foto: Vuk Lajović

Budvanska kompanija “Zeta film” nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića uplatila je 129.753 eura na račun Opštine Budva, i time isplatila i posljednju ratu na ime komunalija za izgradnju budućeg dvanaestospratnog kondo hotela i kazina sa pet zvjezdica na mjesto porušene zgrade “Zeta filma” nadomak Starog grada.

To je “Vijestima” potvrđeno u opštinskoj Službi za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Zeta film je proteklih pet godina, na koliko je bio zaključen ugovor oko izmirivanja komunalija, u roku izmirivao svoje obaveze.

Preostalo je da se isplati I dio kamata, čime će “Zeta film” u potpunosti ispoštovati ugovorene obaveze.

Opština Budva i “Zeta film” zaključili su u decembru 2016. ugovor o izmirivanju komunalija u ratama. Ugovorom se “Zeta film” obavezao da na ime gradnje luksuznog 12-etažnog kondo hotela, ukupno u pet godišnjih rata uplati 794 hijade eura. Mićunović je odmah 2016. uplatio učešće od 145.972, da bi 2017. i 2018. i 2019. izmirio ukupno tri godišnje rate od po 129.753 eura.

Kao garanciju da će izmiriti obavezu do 15. decembra 2021. nikšićki biznismen je prvobitno založio atraktivni zemljišni kompleks od 6.470 kvadrata u Reževićima, na koji je Opština Budva u januaru 2017. upisala hipoteku. Međutim, nakon što je zemljišni kompleks prije dvije i po godine prodao za 3,8 miliona kompaniji “Savana commercial retail” biznismena Veselina Mijača, Mićunović je kao garanciju da će izmiriti preostali dio duga za komunalije opštinskoj Službi dao bankovnu garanciju u iznosu od 453 hiljade eura, koliko mu je tada bilo preostalo da izmiri godišnje rate sa kamatom. Banka je, s druge strane, Mićunoviću pod hipoteku stavila njegove i nekretnine sina Đorđa u rodnom Nikšiću.

Davanje bankovne garancije opštinskoj Službi za naplatu komunalija bio je uslov da Opština na drugoj strani “skine” hipoteku sa zemljišnog kompleksa od 6.500 kvadrata u Reževićima, kako bi Mićunović prodao atraktivnu nekretninu.

U međuvremenu, “Zeta film” je u avgustu prošle godine zaključio ugovor o zajedničkoj gradnji sa turskom kompanijom “Merit Montenegro”. Do tada je “Zeta film” ugrubo podigao višespratnicu, da bi završetak radova i opremanje povjerio “Merit Montenegro”

Turska korporacija “Merit International” uveliko promoviše svoj projekta u Budvi- budući hotel nazvan je “Merit Starlit”. Kako navode na svome sajtu svoje 33-godišnje iskustvo u industriji turizma i kazina krunišu Budvom i luksuznim kondo hotel.

”Nastavkom gradnje prvog hotela ove kompanije u Crnoj Gori, ‘Merit’ ne donosi samo koncept besprekorne usluge iz svojih hotela s pet zvjezdica na Sjevernom Kipru, već predstavlja i jedinstvene mogućnosti za svoje investitore. Novi projekat Merit Internationala ‘Merit Starlit Hotel & Residences’ otvara vrata privilegovanom životu u srcu Budve. Smješten odmah pored Starog grada, 10-spratni Merit Starlit ima 44 hotelske sobe i 49 rezidencija, kao i dva restorana, spa i fitnes centar koji će pružati usluge svjetske klase. Smještenim na najznačajnijoj obali u Budvi, svim rezidencijama u ‘Merit Starlitu’ pruža se mogućnost da koriste sve usluge hotela s pet zvjezdica”, piše na sajtu.

Ministarstvo održivog razvoja je 2016. izdalo građevinsku dozvolu za gradnju kondo hotel ukupne bruto građevinske površine 15.123,32 kvadrata. Mićunović je i vlasnik zgrade stare Pošte preko puta budućeg kondo hotela, koji je prije tri godine kupio za tri miliona eura od Atlas grupe Duška Kneževića.

”Zeta film” prošlu godinu poslovala je sa gubitkom od gubitkom od 176 hiljada eura, a godinu prije takođe sa minusom od 143.819 eura. Minus u poslovanju Mićunovićeva firma je imala je prethodnih godina, pa tako je 2018. završila sa gubitkom od 1,3 miliona, 2017. sa minusom od 33.751, a 2016. sa negativniom neto rezultatom od 27.395 eura.

Bonus video: