Damjanović: Izvori finansiranja doprinosa moraju biti definisani zakonom

Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju je sistemski zakon i nijednim drugim zakonom se ne mogu mijenjati norme sistemskog zakona, jer se time narušava jedinstvo pravnog poretka, što je ustavnopravno neprihvatljivo

11301 pregleda 40 reakcija 13 komentar(a)
Damjanović, Foto: Savo Prelević
Damjanović, Foto: Savo Prelević

Povodom saopštenja Ministarstva finansija i socijalnog staranja da je predlog zakona kojim se ukidaju doprinosi na zdravstveno osiguranje u skladu sa Ustavom, oglasio se bivši poslanik Aleksandar Damjanović na čiju se izjavu, između ostalih, odnosilo saopštenje tog Vladinog resora.

"Bez namjere za polemikom, a isključivo u namjeri da se na ustavan i zakonit način realizuje ideja o finansiranju zdravstvene zaštite, uz već iznijete argumente ukazujem na još nekoliko problema koji će se pojaviti ako se ne izmijeni način realizacije.Prvo, Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju je sistemski zakon i nijednim drugim zakonom se ne mogu mijenjati norme sistemskog zakona, jer se time narušava jedinstvo pravnog poretka, što je ustavnopravno neprihvatljivo.Članom 57 stav 1 tačka 1 Zakona predvidjeno je da se finansiranje obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbjeđuje iz doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, što će i dalje biti važeća norma u sistemu, iako se izmjenama drugog Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje ista ukida. Dakle, izvori finansiranja moraju biti predvidljivi i definisani zakonom čime se osigurava zdravstvena zaštita, što se sada brutalno ukida, jer se gubi i zakonski osnov i predvidljivost. Prosto, ova ili naredna Vlada neće imati ubuduće zakonski osnov i neće morati da ni centa transferiše u budžet za zdravstvenu zaštitu, jer se ukida postojeća zakonska obaveza plaćanja doprinosa", kazao je Damjanović.

On je dodao da predloženim izmjenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje ugrožava se zdravstvena zaštita svih kategorija lica, a posebno onih iz člana 69 sav. 2 Ustava (djeca, trudnice, stara lica i lica sa invaliditetom), jer se dovode u pitanje izvori finansiranja, odnosno ostavlja se dobrovoljnost da li će, kada i koliko novca da se transferiše za tu, trenutno, po važećem zakonu obavezujuću kategoriju.

"I na kraju, ustavna norma iz člana 67 o obaveznom socijalnom osiguranju se ne može direktno primjenjivati bez zakonske razrade, koja se na ovaj način ukida. Dakle, jasno je da, umjesto kršenja Ustava i narušavanja pravnog poretka ukidanjem obaveznog doprinosa za zdravstveno osiguranju , čime se ovoj ili nekoj drugoj Vladi ostavlja na volju da li će i koliko sredstava da transferiše Fondu za zdravstvo jedini ustavni, zakonski i zdravorazumski put je da se stopa doprinosa za zdravstvo definiše na 0 odsto. Time ostaje obaveza koju umjesto poslodavaca preuzima država i koja neće zavisiti od volje ove ili bilo koje Vlade", zaključio je Damjanović.

Bonus video: