Za zgradu Boksita dvije ponude

Vagon impex je ponudio 800.000 eura, a Roming Montenegro 872.000 eura

5438 pregleda 0 komentar(a)
”Da je Specijalno državno tužilaštvo reagovalo, do ovoga ne bi došlo”: Sa protesta radnika Rudnika boksita, Foto: Svetlana Mandic
”Da je Specijalno državno tužilaštvo reagovalo, do ovoga ne bi došlo”: Sa protesta radnika Rudnika boksita, Foto: Svetlana Mandic

Na oglas za prodaju upravne zgrade nikšićkih Rudnika boksita stigle su dvije ponude, a bivši i sadašnji radnici poručuju da u nju niko neće ući dok se ne isplate njihove zaostale zarade.

Ovo je bio deseti oglas za prodaju imovine Rudnika boksita, a prodavala se upravna i poslovne zgrade, kao i zemljište u Nikšiću za oko 1,5 miliona eura.

Stečajni upravnik Mladen Marković rekao je “Vijestima” da su ponude dostavili Vagon impex i Roming Montenegro.

”Vagon impex je za upravnu zgradu ponudio 800.000 eura, a Roming Montenegro 872.000 eura”, kazao je Marković.

On je najavio da će odluku o najpovoljnijem ponuđaču donijeti u zakonskom roku.

Mađarska kompanija Vagon impex tužila je ranije Rudnike boksita zbog, kako su naveli, naknade izgubljene dobiti od 891 hiljadu eura sa kamatama, zbog jednostranog raskida ugovora o kupovini rude koju je to preduzeće imalo sa Boksitima. Ugovor je potpisan nekoliko mjeseci prije uvođenja stečaja, a raskinut nakon uvođenja stečaja.

Bivši i sadašnji radnici Boksita protive se prodaji upravne zgrade, zbog čega su juče ponovo protestovali. Privredni sud je u septembru prošle godine usvojio prigovor Raša Čivovića na radnje ranijeg stečajnog upravnika koji je, kako se navodi u prigovoru, “raskidom ugovora sa mađarskom kompanijom Vagon impex, doveo do toga da može nastati velika šteta za stečajnu masu u iznosu od 800.281 euro”, a koja namjerava da se namiri prodajom upravne zgrade.

Radnici su juče poručili da neće dozvoliti prodaju upravne zgrade sve dok se ne isplati 15 zarađenih plata prije stečaja za oko 240 radnika, odnosno razlika od minimalne zarade od 190 eura, koliko im je tada isplaćeno, do pune plate.

”Okupili smo jer tražimo naše plate koje su nam dužni. Ovo je naše i ovo je zadnji adut da prodaju upravnu zgradu da bi se pare stavile u privatni džep. Mi ovo ne damo. Ko god kupi upravnu zgradu u nju neće ući dok naša potraživanja ne naplatimo. Nas Mađar ne zanima nego naše plate. U istoriji nigdje nije zabilježeno da su doprinosi uplaćeni za veći broj radnika po punim iznosima plata, a nama dali samo minimalac. Mi ćemo upravnu zgradu da branimo dok se ne regulišu prava radnika”, poručio je Božidar Đilas.

Čivović je kazao da je još u aprilu ove godine podnio krivičnu prijavu specijalnom državnom tužilaštvu ali da niko nije reagovao, kao i da je 17. decembra uputio dopis predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću, ali da ni od njega odgovora nema.

”Da je Specijalno državno tužilaštvo reagovalo do ovoga ne bi došlo. Mađar ima prioritet za izgubljenu dobit u odnosu na radnike. Oni su to fiktivno napravili, kao ‘Limenku’ i mnoge druge stvari, da se stvar izgubi. Nas Mađar ne interesuje, već naš novac”, poručio je Čivović.

Apelacioni sud je u septembru prošle godine vratio na ponovno odlučivanje zahtjev bivših radnika Rudnika boksita da im se potraživanje za zarade, iz trećeg prebaci u prvi isplatni red.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donio je u martu rješenje kojim je potraživanja 237 bivših radnika od 1,4 miliona eura svrstao u prvi isplatni red.

Čivović je kazao da oko 100 bivših radnika Boksita ne može da se penzioniše, jer im nije povezan radni staž.

Nikšićki Boksiti su u stečaju od druge polovine novembra 2013. godine, a preduzeće Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, preuzelo ih je 2016.

Bonus video: