"Najbitnije što budžet jednako ulaže u ljude i insfrastrukturu"

Korporativno upravljanje državnim preduzećima mora biti prioritet Vlade, poručili ministri

8587 pregleda 266 reakcija 38 komentar(a)
Milatović i Spajić, Foto: Luka Zeković
Milatović i Spajić, Foto: Luka Zeković

Budžet Crne Gore za 2022. godinu, koji je usvojen sinoć u parlamentu, po prvi put podjednako ulaže u ljude i instrastrukturu, i to u velikim iznosima, što je njegova najbitnija karakteristika, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić razgovarali su sinoć sa građanima na Tviter Spejsu.

„Došlo je do par određenih izmjena, predloženi deficit se popeo na 5.1 odsto BDP-a što je prihvatljivo, ali je najvažnije što je budžet istorijski, donijeće bolji život građana, razvoj privredi i biće razvojni, što govori kapitalni budžet“, istakao je Milatović.

„Imamo mnogo izmjena i to nas dovodi do projektovanog deficita od 5.1 odsto, što je u redu u datim okolnostima neizvjesnosti i kovid krize. Ono što je važno napomenuti je da ćemo imati do kraja godine deficit ispod tri odsto, to je izvjesno i to je velika i bitna stvar za nas, jer sljedeća godina mora biti godina sa dvije vrste ulaganja... Prvo u ljude kroz Evropa sad! i u infrastrukturu kroz kapitalni budžet koji smo na kraju zbog neizglasavanja akciza i smanjenja PDV-a na diskoteke smanjili. To smo morali da uradimo kako bismo uravnotežili potrošnju", dodao je Spajić.

Državna preduzeća podijeliti u četiri kategorije

Milatović je rekao da je državno preduzeće "Montenegro Works", koje treba da savjetuje i nadzire sve ostale državne kompanije, u inicijalnoj fazi.

"Državna preduzeća treba da se podijele u četiri kategorije: da li je profitabilno i da li je strateški bitno. U odnosu na to treba razviti planove šta raditi sa tim preduzećima. Najvažnije je napraviti profitabilna preduzeća od onih koja to nisu i staviti ih u jedan nacionalni holding. On bi okupljao sva državna preduzeća i kao takav mogao da bude listovan na neku prestižnu berzu i time bismo dodatno unaprijedili korporativno upravljanje i budućnost tih preduzeća", kazao je on.

„Mi smo zamislili reformu u tri faze. Prva faza je Montenegro Works kao savjetodavno tijelo Vlade, drugi korak holding kompanija, a treća faza gdje bi se novac od preduzeća, dividendi, profita ulagao u nešto kao Fond nacionalnog bogatstva. Prodaja preduzeća ne može ići u tekuću potrošnju, već ostaje u Fondu i nastavlja da se investira kroz taj fond. Dividende tog Fonda bi finansirale nezavisnost institucija koje su veoma bitne državi, kao što je recimo Univerzitet“, rekao je Spajić.

Milatović je zaključio da korporativno upravljanje državnim preduzećima mora biti prioritet Vlade.

O Bitkoinu

Ministri su, između ostalog, razgovarali sa građanima i o kriptovaluti bitkoin, uz primjer Salvadora. Spajić je rekao da je Salvador uveo bitkoin, ali ne u praksi koliko bi trebalo.

„Salvador je naveo da je to sredstvo plaćanja osim ukoliko nemate tehničke mogućnosti da ga prihvatite. A mnogi nemaju. To je bio dobar PR, ali mnogi ga ne koriste. Mi želimo da napravimo nešto što ima pravu supstancu, što ima primjenu. Želimo da idemo mnogo koraka iznad onoga što je Salvador uradio. To je za mene poslastica i jedva čekam da se bavim takvim stvarima“.

Kreditno-garantni fond da smanji percepciju rizika

Milatović je najavio i Kreditno-garantni fond, koji će smanjiti percepciju rizika prema preduzećima i dodatno pojačati kreditnu aktivnost. U prethodnom periodu, uz tehničku pomoć i podršku Evropske banke za obnovu i razoj (EBRD) intenzivno je sproveden niz aktivnosti kako bi se fond što prije stavio u funkciju, što "govori o posvećenosti Vlade" kada je u pitanju uspostavljanje te institucije, istakao je on.

„Takođe, Program za mlade je usvojen prije desetak dana. Pilot projekat od milion eura gdje je akcenat na preduzetništvu, mladima koji se oprjedjeljuju za poljoprivredu..To su sve stvari koje su usvojene i koje se rade. Krajem juna kreirali smo Fond za inovacije, budžetirali smo milion eura za taj fond i od naredne godine on bi trebalo snažno da krene u podršku start up-ovima. Imaćemo prvi put u Crnoj Gori inovacione vaučere“, dodao je.

Fiskalni udar balansirali smanjenjem potrošnje

Na pitanje koliko je država "na sigurnom", s obzirom na planirani deficit, Spajić je kazao: „Na sigurnom smo. Izbalansirali smo budžet. Akcize nisu usvojene, fiskalni udar od 30 miliona smo izbalansirali smanjenjem potrošnje.“

„Uspješnost država koje su od siromašnih postale bogate zavisila je od tri stvari: političke volje za razvojem, znanja i političkog kapaciteta da sprovedu reforme. Te tri stvari moraju da budu u potpunosti sinhronizovane da bi jedna zemlja bila uspješna u ekonomskom razvoju. Mislim da ova Vlada ima sve to, politički kapacitet i sinhornizacija su uvijek u bitnim momentima dolazili na svoje mjesto, kao što smo danas i vidjeli kod usvajanja budžeta. To u narednom periodu treba da bude jooš bolje. Cilj je da naredne godine rastemo kao zemlja najmanje pet odsto", dodao je Milatović.

Bonus video: