Pejović: Izložićemo dokumentaciju, mogu doći svi sem Krivokapić, Abazović i Milatović

Direktor "Uniproma" kazao da su dosadašnje ponude bile demagoške i populističke, neiskrene i neistinite

22021 pregleda 55 reakcija 57 komentar(a)
Pejović, Foto: Savo Prelević
Pejović, Foto: Savo Prelević

Izvršni direktor "Uniproma" Veselin Pejović pozvao je predstavnike svih parlamentarnih stranaka, ministarstava i javnih preduzeća, kao i predstavnika Privredne komore, da posjete upravnu zgradu Kombinata aluminijuma, gdje će, kako je kazao, biti izložena i transparentno prikazana sva arhivska dokumentacija - personalna, komercijalna i finansijska.

"Preuzimamo obavezu da damo pojašnjenje na svako pitanje koje bi se postavilo, a svi pozvani imaju pravo da dovedu stručno lice koje bi pomoglo u identifikaciji i tražnji onoga što bi ih interesovalo. Biće organizovan i kratak obilazak fabrike i svega što je preduzeto na unapređenju poslovnog ambijenta u proteklih sedam godine".

"Jedino na ovaj način, a tek nakon ovakvog javnog uvida u ono što radimo, iako predstavlja nesrazmjerno miješanje u život i rad mene kao vlasnika i moje kompanije, neophodno je i primjereno u demokratskim društvima kako bi se utvrdio fakticitet i nadamo se smanjili ovi bestijalni napadi, koji su u ovom momentu prouzrokovali društvenu i poslovnu štetu od 500 nezaposlenih i 200 miliona smanjenog izvoza", saopštio je Pejović.

Kazao je da zainteresovani najave mogu poslati do 10. januara i navesti spisak neophodne dokumentacije, a da dokumentima mogu pristupiti od 10. do 21. januara.

Istakao je da poziv nije upućen premijeru Zdravku Krivokapiću, kao jednom od "glavnih zagovornika da se KAP zatvori", potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću koji je "Uniprom optužio da se bavi fasifikovanjem i pranjem para", kao i ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću koji je "denucirao pred stranim ambasadorima" to privredno društvo, "služeći se neistinama".

Pejović je kazao da pozivom završavaju svaku komunikaciju sa "osobama sa kojima smo je imali ove godine, a koji su nam potrošili ogromnu energiju i vrijeme". "Oni zaslužuju pažnju samo u kategoriji prezira, a ovo radimo da bismo bili dobar primjer svim privrednicima u Crnoj Gori da nas, koje međunarodni privredni subjekti prepoznaju kao vrhunske partnere, koji poslujemo zakonski i etički ne smiju zaplašiti nikakvim inspekcijama, nikakvim tužbama, ličnim frustracijama i mržnjom - a sve to kako bi nanijeli štetu Crnoj Gori", dodao je on.

Smatra da su dosadašnje ponude bile demagoške i populističke, neiskrene i neistinite, a u cilju "izbjegavanja dalje društvene štete, a za nas velike finansijske".

"Preuzmite proizvodnju aluminijuma (EPCG) za 0€ - odustali su; Tvrdili su da KAP vrijedi 300 miliona - Ponudio sam im da mi isplate samo 50 miliona i da zaradom od 250 miliona podignu ekonomiju zemlje- odbili su; Obećali su radnicima 24 lična dohodka ukoliko se zaustavi proizvodnja - ne oglašavaju se; Obećali su da će sve radnike koji su ostali bez posla zaposliti- nijesu ih ni primili nakon 6h čekanja na ulici", ističe Pejović.

Cilj poziva je, kako je kazao, želja da "Uniprom" potpuno otvoreno i transparentno Uniprom posluje. Prijave je, kako je kazao, moguće slati do 10. januara na email adresu uniprom@uniprom.me, radi akreditacije i ulaska u krug fabrike.

"Kada sam prije 40 godina počinjao sa radom znao sam da su i uspjesi i neuspjesi dio života, ali sam i smatrao da nije neophodno a ni primjereno iznositi baš sve u javnost, zadovoljavajući često i opštu radoznalost. Demostrirajući visoko poštovanje etičkih normi, sa ciljem da se posao ne zaustavi, smatrali smo formulom uspjeha, pa i uz manje finansijske efekte. Do danas sam ostao u uvjerenju da bi samo nedobronamjerni, neostvareni i frustrirani željeli da sve stane. Prikazujući sebe kao nosioce javnih ovlašćenja koji brinu za opšte dobro, ustvari upiru svuda nedobronamjernom društvenom kritikom i to baš tamo gdje se stvara rezultat, ali gdje oni nijesu učestvovali niti su u mogućnosti da sebe upoređuju sa pregaocima koji stvaraju", navodi se u saopštenju Pejovića.

Raditi u takvoj atmosferi, dodaje, znači kretati se stalno ivicom. "Konstantno sa strahom da se ne pogriješi, slušati kako se podaci plasiraju kao definitivno utvrđene činjenice- po prirodi stvari stvorene za okretanje palca naniže i time za moralnu i stručnu egzekuciju."

"Ukoliko se argumentacijom i faktima skida hipoteka sa društveno štetne osobe, to sam pokušavao kao nikada u svojih četrdeset godina rada tokom ove 2021. godine. Nažalost, ne može i neće mi biti satisfakcija da sam u tome uspio, jer nas ocjenjuju oni koji nisu nikada i u ni čemu nijesu bili uspješni", navodi Pejović.

Kazao je da je, prema njihovim podacima, ove godine bilo 3.600 "ružnih, negativnih, zlobnih, optužujućih, nemoralnih i neistinitih i što je najvažnije totalno neargumentovanih kvalifikacija" o njemu i "Unipromu".

"Da fabrikuju neistinu, prosto su se utrkivali nosioci javnih funkcija u Vladi i u Parlamentu, kao i javnim preduzećima, ali probuđene savjesti tek od momenta kada su dobili javna ovlašćenja i funkcije, a do tada, jad, bijeda i neuspjeh."

Pejović je rekao današnjim obraćanjem želi javnosti, radnicima Uniproma i poslovnim partnerima poslati poruku da se protiv "sistemske hajke" treba pružati otpor. "Jer uvesti pravilo da umjesto primjene javnih ovlašćenja u javnom interesu, ulaze i u lične obračune, zadovoljavajući sopstvene frustracije, prikrivajući neznanje i inferiornost, bilo bi ravno saučesništvu".

"U periodu pred nama, vraćati poslovni ugled, gledati zatvorenu fabriku, slušati nesposobne, nestručne i nedobronamjerene čije su diskusije i nastupi intonirani mržnjom i amputiranim razumijevanjem za stvaranje i progres, a sve to u ambijentu društvenog stratišta koje kreiraju, teško je nastaviti raditi i unaprjeđivati. Međutim, mi nazad ne možemo", poručio je Pejović.

Bonus video: