Intenzivno raditi na ujednačavanju zarada u javnom sektoru

“Konkretno, da je Skupština podržala predložene izmjene, najveće plate u državi ne bi rasle oko 200 eura, nego oko 70 eura”, kaže se u saopštenju.

2286 pregleda 1 komentar(a)
Foto: ministarstvo finansija i socijalnog staranja
Foto: ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Neophodno je intenzivno raditi na ujednačavanju zarada zaposlenih u javnom sektoru, kroz legislativne izmjene, saopšteno je tokom sastanka Ministarstva finansija i socijalnog staranja sa reprezentativnim sindikatima.

Iz Ministarstva su naveli da su, nakon razgovora sa sindikatima, predložili vladi odluku o obračunskoj vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru za narednu godinu.

“Sa predstavnicima Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata Crne Gore danas je razgovarano nakon što predlog vlade, o izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru, nije dobio podršku Skupštine”, kazali su iz Ministarstva.

Kako su podsjetili, sindikati godinama insistiraju na ujednačavanju zarada u javnom sektoru.

Državni sekretar Ministarstva, Branko Krvavac kazao je da, zato što predložene izmjene nijesu podržane u Skupštini, neophodno je vladi predložiti jedinstvenu obračunsku vrijednost koeficijenta od 90 eura u bruto iznosu u skladu sa odredbama postojećeg zakona.

Krvavac je kazao da je predlog Ministarstva i vlade bio u skadu sa programom Evropa sad.

“Konkretno, da je Skupština podržala predložene izmjene, najveće plate u državi ne bi rasle oko 200 eura, nego oko 70 eura”, kaže se u saopštenju.

Predstavnici sindikata podsjetili da se zalažu za ujednačavanje zarada u javnom sektoru između zaposlenih iz kategorije D i zaposlenih iz kategorije A, B i C.

Oni su naveli da iz tog razloga ne podržavaju predloženu obračunsku vrijednost koeficijenta, koja je, kako su kazali, jedina moguća nakon neizglasavanja izmjena zakona u parlamentu.

“Ministarstvo i reprezentativni sindikati su se saglasili da je neophodno intenzivno raditi na ujednačavanju zarada zaposlenih u javnom sektoru, kroz legislativne izmjene, čemu će se pristupiti već u prvom kvartalu naredne godine”, poručili su iz Ministarstva.

Bonus video: