Ne tražimo pomoć, već zarađene plate

Dijelu zaposlenih u kompaniji “Vektra Jakić” vlasnik kompanije Dragan Brković ostao dužan čak 30 plata. Od ministra Milojka Spajića traže da im pomogne kako bi ostvarili svoja prava

8022 pregleda 5 komentar(a)
Pogon “Vektre Jakić”, Foto: Goran Malidžan
Pogon “Vektre Jakić”, Foto: Goran Malidžan

Bivši radnici kompanije “Vektra Jakić” u Pljevljima traže od Vlade i ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da im pomognu kako bi uspjeli da dođu do svojih zarada, koje im je ostao dužan vlasnik kompanije Dragan Brković.

Predstavnik radnika Žarko Mazalica kazao je da se dijelu zaposlenih duguje čak trideset zarada.

”Krajem decembra 2018. oko 120 radnika je ostalo bez posla u ‘Vektri Jakić’ i prema njima su ostala dugovanja od osamnaest plata. Od 2018. do 2021. bilo je angažovano šezdeset radnika i njima je ostalo neisplaćeno 30 plata”, rekao je Mazalica.

Ističe da su radnici “Vektre Jakić” na rubu egzistencije i da ne znaju kome da se obrate za pomoć osim Vladi kako bi se njihovi dugogodišnju problemi riješili.

Napominje i da su brojni zaposleni pokušavali tužbama da dođu do svojih zarada, ali da u tome nijesu uspjeli, iako su presude donijete u njihovu korist, jer je skoro cjelokupna imovina “Vektre Jakić” pod hipotekom, a dio imovine prodat.

Istakao je da je Poreska uprava popisala imovinu “Vektre Jakić” zbog poreskog duga, ali da je vlasnik kompanije uspio da proda dio mehanizacije.

”Uzalud su radnici podnosili tužbe, a uzaludne su i presude sudova kad smo onemogućeni da naplatimo svoja potraživanja. U najtežem položaju su ljudi koji su u godinama kada teško da mogu da nađu novo zaposlenje a zbog neuplaćivanja doprinosa mnogi ne mogu da odu u penziju. Da li iko ima nadležan za ovaj slučaj, da nađe rješenje? Ovim putem molimo Vladu a posebno ministra Milojka Spajića da nam pomogne u rješavanju našeg problema. Mi ne tražimo nikakvu pomoć već naše zarađene plate. Za nas Pljevljake je šteta što nemamo u crnogorskom parlamentu poslanike iz našeg grada koji će da se bori za nas radnike, svih propalih firmi jer se pojedinci bore samo za svoj interes”, kazao je Mazalica.

Kaže da je u “Vektri Jakić” trenutno angažovano dvadesetak radnika, koji rade na održavanju objekata i obezbjeđenju.

”Od tog broja deset ih radi u pogonu energane, kako se ne bi zaledile i popucale instalacije a deset ih radi u upravi. Ostali svi radnici su na Birou rada. Prema našim saznanjima radnicima koji su trenutno angažovani isplatio je jednu zaradu”, kazao je Mazalica.

Proizvodnja u “Vektri Jakić”, kako navodi, prekinuta je 2018, iako se radi o jednom od najsavremenijih drvoprerađivačkih pogona u regionu.

Mazalica je pozvao Vladu i resorno ministarstvo da nađu neko rješenje kako bi se nastavila proizvodnja, koja bi, tvrdi on, mogla da zapošljava oko 300 radnika.

Uprava prihoda i carina dostavila je u oktobru Privrednom sudu novi zahtjev za uvođenje stečaja u “Vektru Jakić”.

Predlog za uvođenje stečaja podnijet je četiri mjeseca nakon što je Apelacioni sud potvrdio odluku Privrednog suda o odbijanju zahtjeva za uvođenje stečaja. Vijeće sudije Apelacionog suda je tada donijelo odluku da je predsjednik i sudija Privrednog suda Blažo Jovanić pravilno primijenio materijalno pravo kada je utvrdio da Uprava prihoda i carina nije ovlašćena da pokrene stečajni postupak.

Nedavno je vijeće Vrhovnog suda potvrdilo rješenje Upravnog suda, kojim je odbijen zahtjev “Vektre Jakić” za odlaganje izvršenja rješenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je oduzelo koncesije tom preduzeću.

Ugovor između “Vektre Jakić” i Uprave za šume zaključen je 2007. godine, na period od 30 godina, a predmet koncesije bilo je 13 gazdinskih jedinica u Pljevljima. Ugovorena drvna masa na godišnjem nivou iznosila je ukupno 140 hiljada metara kubnih.

Ministarstvo poljoprivrede je početkom marta podnijelo specijalnom državnom tužiocu dokumentaciju u kojoj je navedeno da su predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, bivši direktori Uprave za šume Nusret Kalač, Mirsad Nurković i Radoš Šućur, bivši ministri poljoprivrede Milutin Simović, Petar Ivanović i Tarzan Milošević, bivši državni sekretar za šumarstvo Milosav Anđelić, te sudije Privrednog suda Dragan Vučević, Marina Đurović, Nataša Sekulić i Borjanka Zogović svojim protivpravnim postupanjem u slučaju “Vektre Jakić” nanijeli višemilionsku štetu državi.

Prijava je podnijeta zbog nezakonitih postupanja, koja su prekoračenjem ovlašćenja i nevršenjem službene dužnosti oštetili državu za više od 12 miliona eura zbog neplaćanja koncesione naknade, neodržavanja šumskih saobraćajnica, nespovođenja sanitarne sječe i nevršenja uzgoja šuma u skladu sa zakonom i zaključenim koncesionim ugovorom.

Iz Ministarstva su podsjetili da Vlada nije dala saglasnost za zaključenje ugovora, već se naknadno saglasila sa ugovorom koji je Uprava za šume potpisala sa kompanijom, a ministarstvo za vrijeme trajanja ugovora nikada nije izvršilo upravni nadzor nad radom Uprave za šume.

”Vektra Jakić nije plaćala koncesionu nadoknadu od maja 2009. godine do maja 2011. godine, kao i od kraja 2011. godine do 2018. godine, ali im je Uprava za šume uredno dodjeljivala novu drvnu masu, umjesto da raskine ugovor i oduzme koncesiju, što joj je bila obaveza”, saopšteno je nedavno iz Ministarstva na čijem je čelu Aleksandar Stijović.

Osnivač “Vektre Jakić” je firma “Vektra Montenegro”, koja je bankrotirala prije nekoliko mjeseci.

”Vektra Jakić” za poreze i doprinose duguje skoro 10,5 miliona eura.

Bonus video: