Produžen program ekonomskog državljanstva, protiv bili Sekulović i Radulović

Izvor "Vijesti" kazao je da je nastavak programa sporan jer se dovodi u pitanje vizna liberalizacija, a i prethodno je javno iznijet stav da se program završava i sa tim je upoznata i Evropska komisija

36419 pregleda 54 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti
Ažurirano: 30.12.2021. 20:10h

Vlada je na elektronskoj sjednici odlučila da za godinu dana produži program ekonomskog državljanstva, odnosno, izdavanje crnogorskih pasoša u zamjenu za investiranje u neki od razvojnih projekata iz oblasti turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede.

"Na ovaj način, Vlada je uvažila ekonomsku aktivnost investicija, a sa druge strane i principe Evropske unije u vezi ekonomskog državljanstva", objasnio je izvor "Vijesti".

Produženi program do godinu dana podrazumijeva i strožije uslove koji podrazumijevaju da neće biti odobravanja novih projekata, dok će svi investitori u roku od mjesec dana morati da dostave Vladi bankarsku garanciju u vrijednosti od 50 odsto investicija.

Uz to, aplikatni će za državljanstvo, osim 100.000 eura koje su do sada morali da uplate u posebni Fond za razoj nerazvijenih opštine, od sada će morati da izdvoje dodatno 100.000 eura i u Fond za inovacije.

U okviru turističkih projekata je oko 2.800 smještajnih jedinica, koje ako se sve završe poveavaju hotelsku turističku ponudu za oko 13 odsto.

Ukupna vrijednost svih projekata je oko 450 miliona eura i oni treba da dovedu do 2.200 novih radnih mjesta.

Protiv produžavanja programa su bili ministri unutrašnjih i vanjskih poslova Sergej Sekulović i Đorđe Radulović.

Drugi izvor "Vijesti" je kazao da je nastavak programa po njima sporan jer se dovodi u pitanje vizna liberalizacija, a i prethodno je javno iznijet stav da se program završava i sa tim je upoznata i Evropska komisija.

Evropska unija je prošle godine pokrenula procedure protiv Kipra i Malte zbog "zlatnih pasoša".

Bonus video: