Deficit za 11 mjeseci smanjen na 1,6 odsto

"Prihodi po osnovu poreza na dobit pravnih lica su premašili plan za cijelu godinu, što je indikator visokog stepena poreske discipline, čak i kada se poslovanje odvijalo u uslovima pandemije"

6815 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Deficit budžeta je, od početka januara do kraja novembra ove godine, smanjen na 1,6 odsto bruto domaćeg prozvoda (BDP) i iznosi 76,2 miliona eura, dok je ostvarenje prihoda po planu, pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

"To je za 112,1 miliona eura ili 59,5 odsto manje od planiranog, dok je deficit za 11 mjeseci manji za 321,1 miliona ili 80,8 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine, ili za 34,5 miliona ili 31,1 odsto u odnosu na isti period 2019. godine", navodi se u saopštenju.

Prihodi budžeta u periodu od januara do kraja novembra ove godine iznosili su 1,66 milijardi eura ili 34,1 odsto BDP-a i na nivou su planiranih.

"To još jednom ukazuje na uspješnost planiranja prihoda u uslovima kada i dalje postoji ekonomska neizvjesnost usljed pandemije koronavirusa. U odnosu na uporedni period prošle godine, naplata prihoda je veća za 207,8 miliona ili 14,3 odsto", rekli su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su kazali da su najbolji indikator oporavka ekonomske aktivnosti, nakon zabilježenog pada od preko 15 odsto u prošloj godini, prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV) koji su iznad planiranih za čak 61,2 miliona ili 10,9 odsto, dok su u odnosu na uporedni period prethodne godine veći za 140,4 miliona ili 29,1 odsto.

"Dobroj naplati po ovom osnovu u velikoj mjeri je doprinijelo i sprovođenje elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa", dodaje se u saopštenju.

Uprkos činjenici da nijesu usvojena predložena zakonska rješenja koja su predviđala povećanje akciza na pojedine akcizne proizvode, a koja su u skupštinskoj proceduri od sredine maja, prihodi od akciza nastavljaju da bilježe rast u odnosu na planirane i to za 5,9 miliona ili 2,7 odsto.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, naplata akciza je veća za 40,2 miliona ili 21,6 odsto.

"Prihodi po osnovu poreza na dobit pravnih lica su premašili plan za cijelu godinu, što je indikator visokog stepena poreske discipline, čak i kada se poslovanje odvijalo u uslovima pandemije", objasnili su iz Ministarstvo.

Prihodi od poreza na dohodak niži su u odnosu na plan u iznosu od 23,3 milion a ili 17,8 odsto, kao rezultat planiranih, a nerealizovanih efekata izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica zbog neusvojenog Predloga zakona o poreskoj administraciji, kojim je trebalo da budu stvorene pretpostavke za ubiranje prihoda po osnovu oporezivanja neprijavljenih prihoda, koji je u skupštinskoj proceduri od sredine maja.

U odnosu na isti period prethodne godine, prihodi od poreza na dohodak su veći za 6,8 miliona ili 6,8 odsto.

Prihodi budžeta u novembru ove godine iznosili su 158,6 miliona, što je više za 6,5 miliona ili 4,3 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ostvarena naplata u novembru je i iznad novembra 2019. godine za 11,3 miliona ili 7,7 odsto.

Iz Ministarstva su kazali da je nakon višemjesečnog uzastopnog suficita budžeta, u novembru zabilježen deficit u iznosu od 13,6 miliona i skoro četiri puta je manji u odnosu na deficit u novembru 2019. godine.

"U odnosu na novembar prošle godine, deficit je neznatno veći za oko 300 hljada eura i to kao posljedica činjenice da je u novembru prošle godine uplaćena prva tranša donacije EU kao podrške Crnoj Gori u cilju suzbijanja negativnih efekata korona virusa u iznosu od 28 miliona EUR", precizira se u saopštenju.

Izdaci budžeta su u periodu od januara do novembra ove godine iznosili 1,74 milijarde eura ili 35,6 odsto procijenjenog bruto domaćeg prozvoda (BDP) i u odnosu na planirane manji su za 112 miliona ili 6,1 odsto, dok su u odnosu na isti period prošle godine manji za 113,3 miliona ili 6,1 odsto.

Zabilježeno je niže ostvarenje kod gotovo svih kategorija izdataka u odnosu na planirane.

"U strukturi budžetskih izdataka, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 748,3 miliona i manji su za 41,9 miliona ili 5,3 odsto u odnosu na planirane. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, tekući izdaci su manji za 16,6 miliona ili 2,2 odsto", navodi se u saopštenju.

Kapitalni izdaci su realizovani u iznosu od 147,7 miliona eura, što je za 63,8 miliona ili 30,2 odsto manje od planiranih, dok su u odnosu na izvršenje u istom periodu prošle godine manji za 49,4 miliona ili 25,1 odsto.

"Ostvarenje ove kategorije izdataka značajno je uvećano u septembru, oktobru i novembru usljed poboljšane dinamike izvođenja radova shodno rokovima za završetak izgradnje prioritetne dionice auto-puta", objasnili su iz Ministarstva.

U poređenju sa prethodnom godinom, veće ostvarenje izdataka zabilježeno je kod kategorija bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca u iznosu od 36,1 miliona ili osam odsto usljed povećanja zarada u sektorima zdravstva i prosvjete, kao i različitog tretmana fonda bruto zarada Univerziteta Crne Gore tokom prošle godine u odnosu na period privremenog finansiranja tokom ove.

Veće ostvarenje izdataka zabilježeno je i zbog otplate obaveza iz prethodnog perioda kao rezultat prinudne naplate po osnovu duga Montenegro Airlines prema Aerodromi Crne Gore i otplate garancija usljed izvršenih obaveza po osnovu aktivirane garancije po kreditu kineske Exim banke, za brodove Crnogorske i Barske plovidbe.

Bonus video: