Strancima uz stan i boravišna dozvola

”Merit Montenegro”, čiji su vlasnici turski “Merit International” i “Zeta film” biznismena Branislava Mićunovića, u reklami za prodaju luksuznih stanova u kondo hotelu “Merit Starlit”, nudi uz kupljenu nekretninu i dobijanje boravišne dozvole u Crnoj Gori

15904 pregleda 29 reakcija 12 komentar(a)
Otvaranje hotela najavljeno u maju: “Merit Starlit”, Foto: Vuk Lajovic
Otvaranje hotela najavljeno u maju: “Merit Starlit”, Foto: Vuk Lajovic

Turska kompanija “Merit Montenegro” reklamira prodaju luksuznih rezidencijalnih stanova u kondo hotelu “Merit Starlit”, nudeći strancima koji kupe vrijednu nekretninu i dobijanje boravišne dozvole u Crnoj Gori.

”Merit Starlit”, izgrađen je na mjestu nekadašnje zgrade “Zeta filma”, na stotinjak metara od budvanskog starog grada i zajednički je projekat turske kompanije “Merit International” i budvanske firme “ Zeta film” nikšićkog biznismena Branislava Mićunovića.

”Vlasnici 49 stanova mogu dobiti boravišnu dozvolu u Crnoj Gori nakon dobijanja vlasničkog lista. Njih, 49 privilegovanih investitora i njihove porodice “Merit Starlit Residence” ne samo da će posedovati nekretninu sa visokim prinosima, već će dobiti i “boravišnu dozvolu” od evropske blistave zvijezde Crne Gore. U ovom procesu ne samo da ćemo investitorima pružiti neophodnu pravnu podršku, već ćemo vam takođe pomoći da iskoristite prednosti boravišne dozvole”, piše na sajtu ove kompanije koja uveliko prodaje apartmane.

Ovaj kondo hotel, kako je ranije najavljeno, biće otvoren 30. maja ove godine.

”Merit Starlit hotel & residence otvara vam vrata privilegovanog života u srcu Budve, ima 44 hotelske sobe i 49 rezidencija, kao i dva restorana, SPA i fitnes centar koji će pružiti vrhunsku uslugu. Ugledni stanovnici “Merit Starlita” moći će da koriste privilegije sa pet zvezdica našeg hotela”, piše na sajtu kompanije.

Oni pojašnjavaju budućim kupcima da prema zakonu koji je proglašen 2015. godine, stranci i članovi njihovih porodica koji ulažu u nekretninu u Crnoj Gori - bez obzira na cijenu nekretnine mogu dobiti boravišnu dozvolu.

”Zeta film” je u avgustu 2020. godine zaključio ugovor o zajedničkoj gradnji sa turskom kompanijom “Merit Montenegro”. Do tada je “Zeta film” ugrubo podigao višespratnicu, da bi završetak radova i opremanje povjerio “Merit Montenegro”.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma na čijem je čelu tada bio ministar Pavle Radulović je 2016. izdalo građevinsku dozvolu za gradnju kondo hotel aukupne bruto građevinske površine 15.123,32 kvadrata. Mićunović je i vlasnik zgrade stare Pošte preko puta budućeg kondo hotela, koji je prije tri godine kupio za tri miliona eura od Atlas grupe Duška Kneževića.

”Zeta film” pretprošlu godinu je poslovala sa gubitkom od od 176 hiljada eura, a godinu prije sa minusom od 143.819 eura. Minus u poslovanju Mićunovićeva firma je imala prethodnih godina, pa tako je 2018. završila sa gubitkom od 1,3 miliona, 2017. sa minusom od 33.751, a 2016. sa negativniom neto rezultatom od 27.395 eura.

Mićunovićev “Zeta film” je prije desetak dana uplatio 129.753,18 eura na račun Opštine Budva i time isplatilio poslednju ratu na ime komunalija za izgradnju budućeg kondo hotela i kazina sa pet zvjezdica.

”Zeta film” je proteklih pet godina, na koliko je bio zaključen ugovor oko izmirivanja komunalija u roku izmirivao svoje obaveze. Preostalo je da se isplati i dio kamata, čime će “ Zeta film” u potpunosti ispoštovati ugovorene obaveze.

Opština Budva i “ Zeta film” zaključili su u decembru 2016. ugovor o izmirivanju komunalija u ratama. Ugovorom, se ova firma obavezala da na ime gradnje luksuznog 12- etažnog kondo hotela, ukupno u pet godišnjih rata uplati 794 hijade eura. Mićunović je odmah 2016. uplatio učešće od 145.972,33, da bi 2017. i 2018. i 2019. izmirio ukupno tri godišnje rate od po 129.753,18 eura.

Kao garanciju da će izmiriti obavezu do 15. decembra 2021. godine, nikšićki biznismen prvobitno založio atraktivni zemljišni kompleks od 6.470 kvadrata u Reževićima, na koji je Opština Budva u januru 2017. upisala hipoteku. Međutim, nakon što je zemljišni kompleks prije dvije i po godine prodao za 3,8 miliona kompaniji “Savana commercial retail”, biznismena Veselina Mijača, Mićunović je potom kao garanciju da će izmiriti preostali dio duga za komunalije Opštini dao bankovnu garanciju na u iznosu od 453 hiljade eura, koliko mu je tada bilo preostalo da izmiri godišnje rate sa kamatom. Banka je sa druge strane, Mićunoviću pod hipoteku stavila njegove i nekretnine sina Đorđa u Nikšiću.

Bonus video: