Montekargo očekuje poslove od 12 miliona eura

Brajović kaže da će imati rast prihoda od 145 odsto u novoj godini i da će poslovanje kompanije iz minusa preći u plus

29718 pregleda 106 reakcija 6 komentar(a)
Očekuje bolje dane za sve četiri željezničke kompanije i Luku Bar: Brajović, Foto: Montekargo
Očekuje bolje dane za sve četiri željezničke kompanije i Luku Bar: Brajović, Foto: Montekargo

Biznis planom Montekarga za 2022. godinu, planirano je povećanje obima prevoza za 140 odsto, planiramo prevesti oko 2.200.000 tona robe uz povećanje transportnog prihoda za 145 odsto i koji bi prelazio preko 12 miliona eura, kazao je u intervjuu “Vijestima” predsjednika Odbora direktora ove državne željezničke kompanije Miroslav Brajović.

Kakvu ste firmu zatekli kad ste preuzeli funkciju predsjednika Odbora direktora?

Kompaniju Montekargo sam preuzeo sa novim Odborom direktora 12. marta ove godine. Kompanija je bila u bankrotu, na ivici stečaja, sa akumuliranim dugom od preko sedam miliona eura. Samo za prva četiri mjeseca u 2021. godini naslijeđeni dug je bio blizu 900.000 eura, da se nastavilo sa takvim poslovanjem u 2021. godini bi postigli gubitak oko tri miliona eura, što bi značio sigurni stečaj naše kompanije.

Šta ste poduzeli da gubitak zaustavite i da krenete u oporavak kompanije?

Pa jedino ono što nam je preostalo, da pokušam da povratim izgubljeni teret koji je nestao u zadnju deceniju, a to je teret koji se dotad prevozio iz Srbije ka Luci Bar i obrnuto.

Kako su nestali ti poslovi?

Na ovo pitanje bi trebalo najbolje da odgovori bivše rukovodstvo, ali potrudiću se da pojasnim. Lošom poslovnom politikom u prethodnim godinama, bivšem rukovodstvu nije ostalo ništa osim da se oslanja na komapniju Uniprom. Naravno sa takvim poslovanjem firma je krenula ka bankrotu.

Šta mislite o Unipromu, kakvu imate saradnju?

Sve najljepše, a kako drugačije da mislim osim kao željezničar, kao čovjek koji radi 36 godina na Željeznici Crne Gore, mogu samo da kažem u moje ime i svih radnika, hvala Unipromu što je u posljednje četiri godine očuvao Montekargo, da u potpunosti ne bi nestao. Svestan da nekom ovaj moj odgovor na Vaše pitanje neće odgovarati, ali to je istina i samo istina i ja nemam problem izgovoriti istinu. To na kraju i pokazuje sami bilans poslovanja u zadnje četiri godine ove kompanije.

Šta ste Vi učinili da se bilansi poprave?

Ono što mi je jedino ostalo, da molim svoje prijatelje, založim svoj autoritet za dobrobit svih radnika Montekarga, Luke Bar za našu Crnu Goru, da nam pruže šansu, da ponovo usmjere teret preko naše kompanije ka luci Bar.

Da li ste uspjeli, ako jeste koga ste molili za pomoć?

Ne bih danas o tome, ali okrenuti državni projekat Srbije ka Luci Bar (Kinesku firmu ZIJIN) teret od 1.200.000 tona, HBIS od 300 do 500.000 tona na godišnjem nivou, moglo je samo doći od visokih državnih zvaničnika Srbije - pametnome dovoljno. Imam moralnu dužnost da se zahvalim generalnom direktoru Srbija Karga Dušanu Gariboviću na ukazanom povjerenju i velikoj podršci koju nam je pružio kad nam je bila najpotrebnija i sa kojim imamo poslovni odnos više nego dobar.

Kakvo je sadašnje poslovanje Montekarga?

Vidno poboljšano, pad gubitka zaustavljen, a posljednja tri mjeseca, oktobar, novembar i decembar bilansni prihod pokazuje rentabilno poslovanje.

Koji su planovi za ovu godinu?

Biznis planom za 2022. godinu, planirano je povećanje obima prevoza za 140 odsto, odnosno planiramo prevesti oko 2.200.000 tona robe uz povećanje transportnog prihoda za 145 odsto i koji bi prelazio preko 12 miliona eura. Takođe, to nije sve, odrađivanjem ovog plana od strane Montekarga je veliki izazov i za samu Luku Bar, gdje postajemo ne samo strateški partner, već jedna glavna ekonomska žila kucavica Crne Gore.

Koliko ste uložili u vozna sredstva u 2021. godini?

Kompanija Montekargo ne može da vrši svoju osnovnu djelatnost ako nema 100 odsto ispravna vozna sredstva. Od aprila ove godine smo završili jednu investicionu opravku elektro-lokomotive u iznosu oko 370.000 eura i ona je danas u saobraćaju. Takođe smo uspjeli završiti tendere za još dvije elektro-lokomotive i čeka se svaki dan na upućivanje na investicionu opravku koja će koštati oko 700.000 eura. Još je na 50 teretnih vagona izvršena investiciona opravka koja je koštala 340.000 eura i oni su sada svi uvršetni u saobraćaj. Za narednu godinu, u zavisnosti od samog finansijskog poslovanja u planu su investicione opravke na četiri lokomotive i 90 teretnih vagona.

Imate li pomoći Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) za ovakav investicioni plan?

Moram pohvaliti odličnu saradnju sa MKI jer bez njihove podrške i samog povjerenja koju nam ukazuju od ovog uspjeha ne bi bilo ništa. Imam čast da pohvalim članove Odbora direktora, kao i sam menadžment na čelu sa izvršnim direktorom Vladimirom Božovićem, gdje smo svi saglasni i svjesni finansijske moći MKI i vodimo se onom starom zvijezdom vodiljom, pruži se onoliko koliko si dugačak.

Da li ćete tražiti neki kredit da bi brže došli do voznih sredstava?

Naravno, u tome nam pomaže MKI po svim segmentima i zalažu se da dobijemo državne garancije, gdje bi dobijeni kredit isključivo uložili samo u nabavku dodatnih lokomotiva i teretnih vagona.

Kakva je saradnja sa ostalim željezničkim kompanijama u Crnoj Gori i Lukom Bar?

Odgovorno tvrdim da nikada od kad Željeznicu Crne Gore čine četiri kompanije nije bila bolja. Zahvaljući MKI djelujemo kao jedan tim, bolje reći kao porodica, imamo zasebne sobe, a jedan nam je dom, koji se zove Željeznica Crne Gore. Što se tiče Luke Bar djelujemo kao jedan tim, svjesni da jedni bez drugih ne možemo opstati.

Očekuju li se bolji dani za Montekargo?

Ne prihvatam samo bolje dane za Montecargo, što sa sigurnošću tvrdim da je tako, bolji dani se nadziru za Željezničku infrastrukturu, Željeznički prevoz i Odžavanje željezničkih voznih srestava to jest Željeznicu Crne Gore. Zajedno možemo sve, odvojeno ništa.

Prepolovili broj direktora, dobrovoljno se odrekli dnevnica

Koje mjere štednje sprovodite u Montekargu?

Urađen je predlog nove sistematizacije i kolektivnog ugovora, koji je već predat u MKI na davanje saglasnosti. Mislim da smo jedni od rijetkih koji smo sa šest postojećih sektora (direktora) smanjili na tri. Jedni od rijetkih, ako ne i jedini koji su smanjili kompletnom menadžmentu lični dohodak za 10 odsto, kao i svaki direktor se dobrovoljno odrekao dnevnica na čelu sa mojom malenkošću.

Bonus video: