ASP: CRBC izdao instrukcije za plaćanje 78 miliona eura

„Fakture za period do sredine 2018. godine su sakrivene od javnosti, ali ukoliko je CRBC i u tom periodu izdavala instrukcije za plaćanja preko svog računa u Prvoj banci, a ako se uporede drugi dostupni podaci, može se pretpostaviti da se radi o iznosu od još oko 60 miliona eura“, rekla je Mrdović

15180 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

China Road and Bridge Corporation (CRBC) izdala je Vladi instrukcije za plaćanje 78 miliona eura po osnovu radova na prioritetnoj dionici auto-puta za period od tri godine i četiri mjeseca, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Predstavnica ASP-a, Ines Mrdović, je objasnila da to pokazuje dio faktura koje je CRBC dostavljala Vladi u vezi gradnje prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, koje se odnose na period od sredine 2018. do oktobra prošle godine i obuhvataju glavne i naknadno ugovore dodatne radove na auto-putu.

„Fakture za period do sredine 2018. godine su sakrivene od javnosti, ali ukoliko je CRBC i u tom periodu izdavala instrukcije za plaćanja preko svog računa u Prvoj banci, a ako se uporede drugi dostupni podaci, može se pretpostaviti da se radi o iznosu od još oko 60 miliona eura“, rekla je Mrdović.

Ona je dodala da nije poznato da li je CRBC odlučila da isplate u eurima idu na njen račun u Prvoj banci zato što je od te finansijske kompanije dobila najpovoljnije bankarske uslove, ali da je poznato da kompletan trošak izgradnje dionice auto-puta pada na teret građana.

Mrdović je navela i da dio faktura od sredine 2018. godine pokazuje da je CRBC izdavala instrukcije za plaćanja na račun u Kini, u dolarima. Fakture za taj periodu su bile vrijedne preko 355 miliona dolara.

„Do tada, na osnovu dostupnih podataka, može se pretpostaviti da je dolarska vrijednost isplata još 474 miliona, a uključujući i avans plaćen početkom 2016. godine, od nepunih 190 miliona dolara“, rekla je Mrdović.

Ona je upozorila da je dio faktura sakriven od javnosti, kao i da postojeća dokumentacija ne pokazuje plaćanja CRBC podizvođačima, kojima je kineska kompanija dodijelila poslove vrijedne preko 40 odsto ukupno ugovorenog posla od 809 miliona, kasnije uvećanog za još 50-ak miliona, ne računajući izdvojeni tender za struju za auto-put od 39 miliona.

„Nije poznato da li Vlada namjerava da objelodani taj dio informacija i generalno tokove novca u vezi sa strateškim infrastrukturnim projektom“, rekla je Mrdović.

Ona smatra da bi objava mogla da ponudi potpunije informacije o projektu, zbog kojeg je, kako je ocijenila, papreno zadužen niz budućih generacija, kao i da pomogne analitičarima i istraživačima u njihovom radu na tu temu.

Bonus video: