Razmotriće donošenje zakona o podsticaju investicija

Neto priliv stranih direktnih investicija za period od januara do oktobra prošle godine bio za 8,2 odsto veći u odnosu na isti period 2020, a za 30 odsto u odnosu na cijelu 2019.

5594 pregleda 9 komentar(a)
Milatović, Foto: Savo Prelević
Milatović, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo ekonomskog razvoja planira da tokom ove godine razmotri kreiranje posebnog zakona o podsticaju investicija, gdje bi se na jednom mjestu našle sve povoljnosti investiranja u Crnu Goru i dodatno učvrstio povoljan investicioni ambijent, kazao je resorni ministar Jakov Milatović.

Podsjetio je da je, prema podacima Centralne banke za period od januara do oktobra prošle godine, ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) iznosio je 677,9 miliona eura, a odliv 279,6 miliona eura, rezultirajući NETO prilivom SDI od 398 miliona eura. To je, kako je istakao, za 8,2 odsto više u odnosu na isti period 2020, a za 30 odsto u odnosu na cijelu 2019.

"Ministarstvo ekonomskog razvoja je u saradnji sa Svjetskom bankom kreiralo Registar podsticajnih mjera za investicije, koji predstavlja pregled programa podrške, podsticajnih mjera i olakšica za investitore. Ovome sada treba dodati i dodatno poresko rasterećenje koje dolazi sa Evropom sad", naveo je Milatović na Tviteru.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić takođe je istakao da su neto investicije na najvišem nivou u skorijoj istoriji, uprkos "opstrukcijama, trošenjem dragocjenog vremena na političke igre". "Evropa Sad je nezaustavljiva", poručio je on na Tviteru.

Bonus video: