Uskoro državna firma za šume i razvoj prerade

Ministarstvo priprema plan da na iskustvima Hrvatske razvija drvopreradu i proizvodnju namještaja

11288 pregleda 21 reakcija 16 komentar(a)
Šansa za novi razvoj drvoprerade: Arhivska fotografija iz “Gornjeg Ibra”
Šansa za novi razvoj drvoprerade: Arhivska fotografija iz “Gornjeg Ibra”

Reorganizacijom načina gazdovanja šumama, Ministarstvo će formirati državno preduzeće za komercijalne poslove u šumarstvu i razviti mehanizme podrške finalizacije proizvodnje u drvnoj industriji, po modelu Hrvatske gdje je drvna industrija na bazi tih mehanizama doživjela snažan privredni rast, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ovim pristupom, kako su pojasnili, privredni subjekti iz ove oblasti mogu konkurisati za potrebne količine drvne mase u kvalitetu koji im je potreban za dalju proizvodnju, a težnja ka razvoju kapaciteta za korišćenje šuma bi se prebacila na osavremenjavanje proizvodnje i razvoja poluproizvoda zasnovanih na osnovnoj sirovini.

Prema podacima Ministarstva, u djelatnostima prerada drveta i proizvodnja namještaja sada je aktivno 477 privrednih društava. Od toga 347 u preradi drveta i 130 u proizvodnji namještaja (uglavnom pločasti namještaj) i zapošljavaju ukupno 2.810 radnika. Od 347 privrednih društava iz oblasti prerade drveta 239 je registrovano za rezanje i obradu drveta (primarna prerada drveta) i zapošljavaju 1.545 radnika, što čini 71 odsto zaposlenih u preradi drveta.

”Crna Gora, pored visokih vrijednosti ekoloških i socijalnih funkcija svojih šuma, šumske resurse vidi i kao potencijal za razvoj svoje ekonomije. Zalihe drveta u našim šumama predstavljaju dovoljnu sirovinsku osnovu za razvoj ove grane prerađivačke industrije. Opšti je zaključak da se u Crnoj Gori drvo ne koristi u mjeri mogućeg, kao i da je postojeće korišćenje neracionalno, pa su potrebne investicije i ciljana podrška razvoju drvne industrije, posebno u segmentima polufinalne i finalne prerade drveta. Rezultati na tom polju mogu brzo dovesti do rasta proizvodnje i u šumarstvu i drvnoj industriji, što će za posledicu imati i rast zapošljavanja, a s obzirom na trenutno povećanju tražnju za proizvodima od drveta na globalnom planu i na rast izvoza”, naveli su iz Ministarstva.

Upravljanje nacionalnim resursom, kako su saopštili, mora se voditi sa dužnom pažnjom, a održivo gazdovanje je zakonska obaveza Ministarstva i Uprave za šume.

”Imajući to u vidu, prodajom strateške sirovine mora se voditi računa kakvu će novu vrijednost ona stvoriti. U tom cilju morali bismo voditi računa o iskorišćenju osnovne sirovine u preduzećima koja se bave njenom preradom, a naročito o vrsti i cijeni proizvoda kojim se valorizuje ovaj prirodni resurs. Mogući pravci razvoja u drvnoj industriji trebaju biti proizvodi od četinarskog drveta, proizvodi od tvrdog lišćara i proizvodnja drvnih goriva i energije na bazi drveta”, smatraju u ovom Ministarstvu.

Na snazi je i dalje zabrana izvoza drvne sirovine.

Pored do sada standardnih proizvoda od četinarskog drveta (sirova daska, grede, letva), kako navode, značajnom napretku u doradi, valorizaciji i zapošljavanju većeg broja radnika, bi donijeli proizvodi koji su prije dalje obrade osušeni (lamelirani krovni nosači, lamelirani elementi za prozore i vrata, prozori i vrata, brodski podovi, unutrašnji zidni pregradni paneli, montažne kuće i brvnare).

Od tvrdog lišćara mogli bi se, kako planiraju u Ministarstvu, proizvoditi razni dimenzionisani elementi, daščane masivne ploče, furnir sječeni i ljušteni, namještaj za sjedenje, drveni trpezarijski i namještaj za spavaće sobe (kreveti, komode, ormari), djelovi namještaja izrađeni od masivnih i furnirskih ploča, drvna galanterija...

Bonus video: