Kordić: Žene u Crnoj Gori imaju snažan potencijal da zemlju razvijaju i vode naprijed

Biti na čelu pregovaračke strukture za vođenje pregovora o pristupanju EU je nevjerovatan posao, istovremeno zastrašujući i inspirativan. Traži puno rada, energije, ali i odricanja i zahtijeva veliku odgovornost i strpljenje"

5391 pregleda 3 komentar(a)
Kordić, Foto: IRF
Kordić, Foto: IRF

Žene u Crnoj Gori imaju snažan potencijal da zemlju razvijaju i vode naprijed, ocijenila je glavna pregovaračica sa Evropskom unijom (EU), Zorka Kordić i poručila im da vjeruju u sebe i iskoriste sve prilike za pokretanje biznisa.

„Vjerujem da je takvih žena mnogo i da će njihovo veće angažovanje u biznisu značajno doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta i kvaliteta života u Crnoj Gori“, kazala je Kordić u okviru kampanje Ona pokreće biznis.

Kampanju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond (IRF) u cilju podsticanja i afirmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori.

Kordić je, kako je saopšteno iz IRF-a, navela da se sa zadovoljstvom priključuje kampanji, jer vjeruje da su u procesu pristupanja EU naročito potrebne žene koje će svojom energijom, kreativnošću, upornošću u različitim profesijama dati pečat evropskoj budućnosti Crne Gore.

„Biti na čelu pregovaračke strukture za vođenje pregovora o pristupanju EU je nevjerovatan posao, istovremeno zastrašujući i inspirativan. Traži puno rada, energije, ali i odricanja i zahtijeva veliku odgovornost i strpljenje. Zahtijeva viziju, entuzijazam i pogled u budućnost, uprkos stalnim izazovima. Ono što je najvažnije, ovo je posao koji radim s ljubavlju, jer znam da će rezultat onoga što ostvarimo danas u pregovaračkom procesu, donijeti bolje sjutra svim našim građankama i građanima“, dodala je Kordić.

U toj zajedničkoj misiji, kako je kazala, pokretači i nosioci posla su u značajnom broju žene, kako u pregovaračkoj strukturi koja broji više od 800 ljudi, tako i u samoj Kancelariji za evropske integracije, većina zaposlenih su žene – snažne, vrijedne, odlučne i jednako tako pune ljubavi, pažnje i posvećenosti.

Ona je kazala da zajedno sa svima njima, svakog dana, radi na tome da Crna Gora, kroz usvajanje evropskih zakona, jačanje institucija i primjenu propisa i dobrih praksi, postane što bolje mjesto za život u kojem će ljudi, a posebno mladi, željeti da grade svoju budućnost.

„Kroz pregovarački proces, trudimo se, i vjerujem da u tome uspjevamo, korak po korak, da u Crnoj Gori primijenimo evropske standarde za što bolji kvalitet života, da našu zemlju učinimo zemljom vladavine prava, osiguramo bezbjednost i jednakost svih, suzbijemo korupciju i kriminal, unaprijedimo životnu sredinu, bezbjednost hrane, kvalitet obrazovanja, infrastrukture, osnažimo poslovanje naših preduzeća. Jednom riječju, da u svim oblastima dosegnemo evropski sistem standarda“, saopštila je Kordić.

Prema njenim riječima, značajan broj ovih procesa pokreću upravo žene. Žene u Kancelariji za evropske integracije i pregovaračkoj strukturi svakog dana pokazuju koliko su snažne i koliko mogu.

„One su pravnice, ekonomistkinje, lingvistkinje, politikološkinje i drugih vokacija i sve one svojim znanjima i ogromnim iskustvom doprinose da Crnu Goru pripremimo na najbolji način da postane prva sljedeća država članica EU. Ne zaboravimo ni mnoge žene koje kroz svoju djelatnost - turizam, poljoprivredu, kulturu, zanatske vještine, u mnogim našim opštinama uspješno sprovode projekte koje finansira EU“, poručila je Kordić.

Iz IRF-a su podsjetili da je u okviru kampanje Ona pokreće biznis raspisan i javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu.

Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći.

Pravo učešća imaju registrovana preduzeća u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave javnog poziva, a koja posluju kraće od dvije godine.

Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekata konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditnih linija za žene u biznisu.

Za sve dodatne informacije kontakt telefon je 080 012 012, a mejl onapokrecebiznis@irfcg.me, od sedam do 15 sati svakog radnog dana.

Bonus video: