Žele da grade u Spužu, obećali uzgajanje rakova

Iza “Zelene planine” stoji ukrajinski biznismen Roman Denkovič, crnogorskoj javnosti poznat kao kupac bazena crvenog mulja podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP).

11720 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Vesko Belojevic
Foto: Vesko Belojevic

Preduzeće “Zelena planina” iz Tivta počelo je proceduru za gradnju na prostoru nekadašnje Ciglane u Spužu, gdje je planirano uzgajalište rakova.

Izvršni direktor Sergej Korobko uputio je Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma zahtjev za izdavanje saglasnosti za idejno rješenje arhitektonskog objekta u Spužu. Glavni državni arhitekta Mirko Žižić zatražio je da se zahtjev dopuni dodatnom dokumentacijom, vidi se iz dokumenta na sajtu Vlade.

Iza “Zelene planine” stoji ukrajinski biznismen Roman Denkovič, crnogorskoj javnosti poznat kao kupac bazena crvenog mulja podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP).

Projekat uzgajanja australijskih rakova “Zelene planine” najavljen je još 2017. godine, a ekolozi su upozorili da bi mogao da predstavlja veliku opasnost po životnu sredinu, jer se radi o invazivnoj vrsti čiji je uvoz zabranjen u zemljama u okruženju. Sporne vrste bile su, prema riječima ekologa, zabranjene u Srbiji i Hrvatskoj.

Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu o projektu “Zelene planine” bio je tada na javnoj raspravi u Opštini Danilovgrad, a ekolozi su zamjerali da u njemu nije navedeno da se radi o invazivnoj vrsti i o eventualnoj šteti koju bi ona mogla da nanese prirodi.

Međutim, Denkovič je “Vijestima” kazao da rakovi koji bi bili uzgajani na prostoru Ciglane nisu opasna vrsta, o čemu svjedoče preporuke Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu UN, razna druga istraživanja, ali iskustva zemalja širom svijeta koji uzgajaju australijskog raka. On je tada istakao da rade na osnovu preporuka FAO za vrstu rakova koju uzgajaju.

”Tamo piše da taj rak ne spada u grupu predatora, da nije visoko invazivna niti opasna vrsta i da za 20 godina nije registrovan nijedan događaj koji bi doveo do bilo kakve štete. Navodi se da rak uzgajaju u Španiji, Izraelu Kini, Indoneziji, Maroku, SAD, Ukrajini, Rusiji... Tako da tvrdnje ekologa nisu istinite i očigledno je da ti ljudi nemaju znanja ili nisu čitali elaborat”, kazao je Denkovič.

On navodi da imaju i preporuku australijskog instituta koji je pravio istraživanje za vladu Australije i da se oslanjaju i na iskustva koje u uzgajanju te vrste rakova imaju Španija i Izrael.

Iz tivatskog preduzeća su tada obećali da bi samo u tehnologiju bilo investirano više od 10 miliona eura, a da bi bilo otvoreno 50 radnih mjesta.

Bonus video: