Oraskom uložio 293 miliona u Lušticu

U Vladinoj informaciji piše da je u menadžmentu kompanije koja upravljaju projektom Luštica Bay trenutno zaposlen 361 radnik, od čega su 292 crnogorski, a 69 strani državljani

6538 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Lustica Development
Foto: Lustica Development

U izgradnju i razvoj projekta turističkog rizorta “Luštica Bay” u Krtolima kod Tivta od njegovog početka 2014. do sredine prošle godine je investirano ukupno 293 miliona, od čega je 2021. uloženo 27,2 miliona eura.

To su podaci koje je Vladi dostavio investitor, kompanija Luštica Development, iza koje stoji egipatsko-švajcarski konzorcijum Orascom. Kako se navodi u Informaciji o realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti turizma koju je Vlada usvojila na posljednjoj sjenici prošle godine, država je nedavno raspisala tender za izbor nezavisnog procjenitelja za projekat Luštica Bay.

”Zadatak izabranog procjenitelja podrazumijevao bi da ocijeni da li je u realizaciji projekta izvršena minimalna obaveza investiranja”, piše u informaciju uz napomenu da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja koordiniše aktivnosti koje su u toku “na rješavanju pitanja obračuna iznosa bruto primitaka i kupoprodajne cijene za raspolaganje placem za koje Luštica Development ima ugovornu obavezu plaćanja prema Vladi.

U informaciji se navodi da je u pitanju procijenjeni iznos obaveza od oko 2,6 miliona eura. Ugovor investitora i Vlade je potpisan u oktobru 2009. godine i definisana je minimalna ugvorena obaveza.

Navodi se i da je do sada uz novu marinu kapaciteta 85 vezova, u prvom dijelu Luštica Bay kompleksa (“Marina naselju”), sagrađen i otvoren luksuzni hotel “Chedi” sa pet zvjezdica i 111 smještajnih jedinica, uređena obalna promenada, te napravljena nova plaža dužine 275 metara.

U “Marina naselju” do sada su napravljene i dvije luksuzne vile, četiri veća objekta sa ukupno pet stambenih jedinica, 31 smještajni objekat sa ukupno 204 apartmana, te četiri veća objekta mješovite namjene sa 26 apartmana i 12 poslovnih prostora. Izgrađena je i kompletna nova putna, elektroenergetska, vodovodna, kanalizaciona i infrastruktura za tečni gas u hotelu “Chedi”. U naselju Centrale koje se gradi na prostoru nekadašnje kasarne “Milan Spasić” u Radovićima, do sada su izgrađena četiri stambena objekta sa 58 apartmana, dio infrastrukture i više sportskih terena i sadržaja za rekreaciju, dok je od planiranog velikog golf igrališta sa 18 rupa na Luštici, do danas završeno samo malo golf vježbalište.

U Vladinoj informaciji piše da je u menadžmentu kompanije koja upravljaju projektom Luštica Bay trenutno zaposlen 361 radnik, od čega su 292 crnogorski, a 69 strani državljani. Kompanija Luštica Development zapošljava tokom čitave godine za usluge održavanja dodatnih 300 radnika, a za izvođenje građevinskih radova na daljem širenju kompleksa na obali zaliva Trašte, ta kompanija u prosjeku angažuje dodatnih 350 do 400 građevinskih radnika.