Kako razviti vlastiti posao, raditi od kuće i to bez velikih troškova

Donosimo vam savjete kako organizovati posao kod kuće i balansirati između kućnih obaveza i posla.

42977 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Herbalife Nutrition
Foto: Herbalife Nutrition

Rad od kuće već neko vrijeme jako je popularan, barem što se tiče freelancera koji nisu fiksno vezani za kancelariju i onih koji svoj posao mogu zaista raditi s bilo koje lokacije. Mogli bismo reći da se tokom ove dvije godine na neki način i prisilno popularizovao pa smo svi u nekom trenutku tražili način da pomirimo posao i privatni život, da što bolje organizujemo radni prostor u domu i budemo produktivni. Isto tako mnogo je ljudi počelo razmišljati da promijeni ili pokrene vlastiti posao, a mnogi su nažalost ostali bez njega pa su takođe tražili način da se što prije snađu. Svi smo imali iste ili slične probleme, no činjenica je da sve više nas traži opcije za učinkovit rad od kuće.

KAKO POKRENUTI POSAO OD KUĆE?

Pokrenuti vlastiti posao u teoriji zvuči odlično, ali u praksi ipak treba uložiti malo više truda. Ako nam je teško na postojećem poslu, tj. teško spajamo kraj s krajem i žudimo za tim da smo sami svoji šefovi onda smo već na pola puta da to učinimo. Uz to, razmišljamo kako se ne izložiti velikim troškovima prilikom pokretanja posla, i pritom pokrenuti biznis koji će imati i viši cilj odnosno podstaći i druge da ostvaruju svoje ciljeve.

Jedan od sjajnih primjera kako postići sve to je mogućnost građenja karijere u saradnji s kompanijom Herbalife Nutrition . Oni nude mogućnost da sami odlučite koliko ćete truda i vremena uložiti u svoj posao, te hoćete li raditi honorarno ili puno radno vrijeme. Osim toga možete odabrati gdje i kada ćete organizovati svoje poslovanje i sve zapravo zavisi od vas. Posao se pokreće vrlo jednostavno i za njega nije potrebno prethodno iskustvo ili edukacija jer ćete sve to učiti u hodu dok razvijate posao. Zvuči cool, zar ne?

Jednom kad se odlučite za posao koji ćete raditi, dobro se informišite o zakonskim obavezama koje imate zavisno od tipa posla koji pokrećete, preduzmite sve važne korake i vaša preduzetnička avantura može početi.

Herbalife Nutrition
foto: Herbalife Nutrition

KAKO NAJBOLJE ORGANIZOVATI RADNI KUTAK

Ako se opredijelite za rad od kuće, ono što bi svakako bilo dobro za početak je da odlučite koje vam je mjesto u stanu najpogodnije za posao. Stručnjaci preporučuju da to ne bi trebalo biti mjesto gdje se prolazi i na kom bismo mogli nekome smetati kao i da ne bi bilo dobro da se radi o stolu za kojim se jede ili o prostoriji u kojoj se spava.

Kada pronađete to mjesto, uredite ga po svom ukusu. Poželjno je da nabavite radni sto i kvalitetnu stolicu ako je još uvijek nemate. Od tehnologije će vam biti potrebni računar i pametni telefon. Možda nekome treba i velika tabla za pisanje ili kutak za čuvanje nekih artikala, ali to svako uređuje u skladu sa djelatnošću kojom se odlučio baviti te prema prostoru kojim raspolaže.

Imajte na umu da što manje stvari imate na stolu, manje će vam i odvlačiti pažnju. No, uvijek možete ubaciti neki cvijet ili mirisnu svijeću ako vam to odgovara. Vodite računa da je vaš radni kutak inspirativan i da odiše osobnošću. Tako će vam biti puno lakše da radite.

BALANS IZMEĐU KUĆNIH OBAVEZA I POSLA

Od početka pandemije svi smo u većoj ili manjoj mjeri imali problema sa održavanjem balansa između kućnih i poslovnih obaveza. Ponekad je bilo stvarno izazovno raditi 8 sati za radnim stolom, a onda se samo prebaciti u kuhinju na pripremu večere, spremanje stana, vježbanje ili već neku drugu aktivnost koja nam se nalazi na listi obaveza.

Ono što je bila naša formula za uspjeh je to što smo svaki dan nakon posla odlazili na sportsku aktivnost izvan kuće. Trčanje, šetnja ili čak košenje trave bile su sjajne aktivnosti koje su nam pomogle da izmijenimo energiju da bismo se ponovno vratili u stan i nastavili sa životom koji nije posao.

Često bismo se našli u zamci da „odradimo još samo nešto“ i van radnog vremena, ali ako dobro organizujete radno vrijeme i odvojite privatno od poslovnog, sve je lakše. Dobro je napraviti plan za svaki dan, pronaći neku aktivnost izvan kuće, makar to bio odlazak na kafu ili kratka šetnja gradom.

Herbalife Nutrition
foto: Herbalife Nutrition

NEKOLIKO SAVJETA ZA POKRETANJE VLASTITOG POSLA I RAD OD KUĆE

  • Prije nego se odlučite na promjenu, dobro razmislite zašto želite mijenjati posao i zbog čega ste nezadovoljni.
  • Prije nego što napustite sadašnji posao, odmjerite sve opcije i pronađite angažman zahvaljujući kom ćete početi raditi sami za sebe kao što je, na primjer, direktna prodaja u Herbalifeu.
  • Ako je već nemate, nabavite potrebnu opremu i riješite zakonske obaveze koje vas čekaju zavisno od tipa posla koji pokrećete.
  • Pripremite kutak za rad od kuće koji će biti samo vaš i posvećen samo poslu.
  • Napravite dobru strukturu i plan rada za svaki dan i trudite se da od nje pretjerano ne odstupate.
  • Odvojite poslovne obaveze od privatnih i nemojte ih miješati.
  • Odaberite jednu aktivnost za promjenu energije koja će vam pomoći da se lakše distancirate od posla i posvetite privatnim obavezama i obrnuto.

Više informacija o Herbalife Nutrition poslovnoj prilici pronađite OVDJE