Boljević: Raste interesovanje javnosti za fotonaponske sisteme

Boljević je na Info-danu sa crnogorskim privrednicima, koji je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom (PKCG), kazao da je stepen interesovanja za subvencije za korišćenje obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe u mrežnom ili samostalnom radu, pod nazivom On-grid i off-grid fotonaponski sistem, sve veće

2705 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa Info dana, Foto: PKCG
Detalj sa Info dana, Foto: PKCG

Interesovanje javnosti za fotonaponske sisteme raste, tako da ukupna tematika prelaska na zelenu energiju dobija sve veći značaj, ocijenio je direktor Eko fonda, Draško Boljević.

On je na Info-danu sa crnogorskim privrednicima, koji je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom (PKCG), kazao da je stepen interesovanja za subvencije za korišćenje obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe u mrežnom ili samostalnom radu, pod nazivom On-grid i off-grid fotonaponski sistem, sve veće.

Boljević je podsjetio da je konkursu za dodjelu subvencija za realizaciju projekta korišćenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe u mrežnom ili samostlnom radu raspisan 20. decembra.

„Ljudi su definitivno prihvatili ovu temu i vidjeli neophodnost i benefite cijele te priče“, rekao je Boljević.

Iz Eko fonda su objasnili da je Info-dan organizovan kako bi se u direktnoj komunikaciji zainteresovanim privrednicima dale smjernice za učešće u projektu, razjasnile evenutalne nedoumice, ali i čule njihove sugestije.

Rukovoditeljka Odsjeka za podršku implementaciji mjera podrške i razvojno-projektnih aktivnosti, Jovana Daković, objasnila je da Eko fond konkursom obezbjeđuje subvencije za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i građne registrovane kod nadležnih za obavljanje samostalne djelatnosti, koji po tom osnovu ostvaruju prihode.

Iz Eko fonda su podsjetili da raspoloživa sredstva na konkursu iznose 190 hiljada eura, od čega je 150 hiljada namijenjeno za on-grid sisteme, a 40 hiljada za off-grid.

Maksimalni iznos sredstava podrške koje korisnik može da ostvari za nabavku i instalaciju On-grid fotonaponskih sistema iznosi 40 odsto prihvatljivih troškova, odnosno do 25 hiljada eura. Za Off-grid fotonaponske sisteme maksimalna podrška iznosi 40 odsto prihvatljivih troškova ili najviše pet hiljada eura, u koje mora biti uključen porez na dodatu vrijednost (PDV).

Daković je detaljno saopštila koje uslove korisnik mora ispuniti da bi ostvario pravo na subvenciju Eko-fonda za nabavku i instalaciju on-grid i off-grid sistema, kao i koji su to prihvatljivi troškovi koje Eko fond subvencioniše.

Magistar mehatronike koji je angažovan kao konsultant na projektu, Aleksandar Tomović, objasnio je šta je fotonaponski sistem, koliki je njegov značaj u savremenom društvu i razlike između on-grid i off-grid sistema.

“On-grid je sistem koji radi u mrežnom radu, odnosno da bi funkcionisao neophodno je da bude spojen na postojeći distributivni sistem. Off-grid sistem je nezavisan i energiju proizvedenu iz sunca akumulira u bateriju. Ti sistemi su veoma pogodni za ruralna mjesta gdje ne postoji distributivna mreža”, rekao je Tomović.

On je privrednicima predstavio rezultate prethodnog konkursa koji je Eko fond sproveo u saradnji sa UNDP-em, kojim je za ugradnju fotonaponskih sistema subvencionisano pet korisnika: Salaš 23 i Elektogroup iz Podgorice, Ening i Ramond iz Nikšića i poljoprivredno porodično gazdinstvo Miličić.

Ekspertkinja za energetsku efikasnost i klimatske promjene, Lidija Škatarić, predstavila je procedure prijave i objasnila osnovne i posebne kriterijume za ocjenu pristiglih prijava za dodjelu sredstava i uslovima učešća u projektu. Ona je navela da će se isplata sredstava projekta obavljati nakon uspješne realizacije.

Škatarić je dodala da je rok za podnošenje prijava 60 dana, odnosno do 17. februara.

Rezultati konkursa biće objavljeni na internet stranici Eko fonda.

Bonus video: